Inga svar om Arlandarådets slutrapport

FLYGPLATSUTVECKLING. Den sista mars löpte Arlandarådets uppdrag från regeringen ut, men rådets ledamöter vet ännu inte om de kommer att lämna någon slutrapport eller ej. Arlandas framtid är en svår fråga för regeringen.

Sven-Erik Österberg har suttit med i Arlandarådet sedan han blev landshövding i Stockholms län den 1 februari år 2018. Men om rådet – vars uppdrag har varit att "bidra till regeringens arbete med att långsiktigt utveckla Arlanda flygplats ur ett helhetsperspektiv" – kommer att lämna någon officiell slutrapport eller inte, det kan inte Österberg svara på.

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Vi skulle ha ett slutmöte i mars, men det kom aldrig till, men jag vet inte varför, säger Österberg till Altinget och fortsätter:

– Det finns ett arbetsmaterial. Hur det skulle tas omhand skulle spikas vid slutmötet var min uppfattning.

Han antyder att den framtida utvecklingen av Arlanda är en politiskt svår fråga för S+MP-regeringen.

– Det pågår diskussioner i regeringen. Man kan ju gissa vad som är problemet, säger Sven-Erik Österberg.

"På något sätt ska vi redovisa"

Christer Wikström, tf kommundirektör i Sigtuna kommun, var också ledamot i Arlandarådet. Inte heller han vet om rådet kommer att runda av sina två år med en slutrapport.

– Det kan jag inte svara på, den frågan ligger hos Regeringskansliet, säger han till Altinget.

Lena Micko (S), tidigare ordförande för SKL nu andra vice ordförande i organisationens styrelse, är en tredje av de tidigare ledamöterna.

– På något sätt ska vi redovisa vårt arbete, men hur det ska göras kan jag inte svara på, säger Lena Micko som anser att rådet i någon form bör precisera vilken inriktning man ser för Arlanda framåt. 

– Vad som politiskt presenteras ansvarar regeringen för, tillägger Lena Micko som beskriver arbetet i rådet som "väldigt allsidigt" och säger att det bland annat har spänt från klimatutsläpp, alternativa bränslen, gröna inflygningar till tillverkare och industri samt tillgänglighet.

 

Läs mer om vad regeringen svarar Altinget och vad som händer på måndag i frågan. Betallänk, här kan du testa gratis.

 

Forrige artikel Academedia lämnar kommuner med Academedia lämnar kommuner med "för låg" förskolepeng Næste artikel MP:s toppnamn gillar L mer än S MP:s toppnamn gillar L mer än S