Inga skatteundantag för sponsring av damidrott

IDROTT. Det går inte att göra undantag i skattereglerna för de företag som sponsrar damidrott . Det beskedet ger finansminister Magdalena Andersson (S) som svar på en skriftlig fråga.

Bakgrunden är att dagens riktlinjer från Skatteverket missgynnar de företag som vill sponsra exempelvis ett damlag i fotboll. Skälet är att klubbarnas marknadsvärde sätter ett tak för avdragsrätten för sponsring.

När frågan togs upp av den moderata ledamoten Lotta Finstorp (M) under en frågestund i riksdagen i förra veckan sade finansminister Magdalena Andersson att finansdepartementet skulle titta närmare på frågan. Hon sade även att det är viktigt att det råder att jämlika villkor för män och kvinnor att utöva idrott.

Läs också: Andersson undersöker ojämlik sponsring inom idrott

Nu har departementen undersökt saken med anledning av en skriftliga från Saila Quicklund (M). I sitt svar konstaterar Andersson att reglerna om avdrag för sponsring i sig är neutrala ur ett jämställdhetsperspektiv. ”En mer jämställd idrott är en tydlig prioritering för den här regeringen, men alla problem kan inte lösas via undantag i skattereglerna”, skriver Magdalena Andersson.

Finansministern skriver även att det är en viktig del i ett fungerande skattesystem att skattereglerna är generella och tydliga.

Forrige artikel Eriksson vill bygga helt nya städer Eriksson vill bygga helt nya städer Næste artikel Löfven: Dubier om ryskt bolag i svenska hamnar Löfven: Dubier om ryskt bolag i svenska hamnar