Andersson undersöker ojämlik sponsring inom idrott

SPONSRING. Finansdepartement ska undersöka om dagens skatteregler missgynnar de företag som vill sponsra damidrott. Det beskedet gav finansminister Magdalena Andersson (S) under en frågestund i riksdagen på torsdagen.

Enligt Lotta Finstorp (M) bidrar dagens regler till en ojämlik sponsring mellan dam- och herridrott. Klubbar marknadsvärderas av sina förbund och det sätter ett tak för avdragsrätten för sponsring. Skatteverkets riktlinjer får som effekt att de företag som vill sponsra damidrott missgynnas då damidrott i allmänhet har ett lägre marknadsvärde, något som Elitfotboll Dam, som är en intresseorganisation för de två högsta ligorna inom damfotboll i Sverige, har lyft fram.

Finstorp pekar på att reglerna har drabbat fotbollslaget Eskilstuna United.

– De riskerar därmed att gå miste om sponsorpengar på grund av rådande system som förstärker strukturer inom idrotten där kvinnor och män  behandlas olika, sade Lotta Finstorp och undrade om finansministern anser att avdragsrätten ska grundas på marknadsvärdet.

– Jag tror inte att detta är en konsekvens som man har önskat av skattelagstiftningen. Jag kommer att gå tillbaka till finansdepartementet och be mina tjänstemän titta närmare på detta, sade Andersson.

För Magdalena Andersson var detta en ny frågeställning och hon underströk att jämlika villkor att utöva idrott för män och kvinnor är viktiga.

Forrige artikel Skakig säkerhetspolitik efter Trump-seger Skakig säkerhetspolitik efter Trump-seger Næste artikel Anti-terrorpaket väntar på leverans Anti-terrorpaket väntar på leverans
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.