Inga kvinnor i Regeringskansliets topp

På Ulf Kristerssons statsrådsberedning är alla statssekreterare män. Andelen kvinnor bland Regeringskansliets statssekreterare sjönk till drygt en tredjedel när den nya regeringen fick bestämma. Något som inte förvånar statsvetaren Jenny Madestam.

Den på senare tid omskrivne PM Nilsson är en av sju manliga statssekreterare i statsrådsberedningen.
Den på senare tid omskrivne PM Nilsson är en av sju manliga statssekreterare i statsrådsberedningen. Foto: Ninni Andersson, Kristian Pohl, Johannes Frandsen/Regeringskansliet
Axel Hyttnäs Telin

När Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ensamt stod vid rodret var det i princip lika många män som kvinnor bland Regeringskansliets statssekreterare.

Efter att den nya regeringen tillträtt är i stället två tredjedelar män.

På statsrådsberedningen närmast statsminister Ulf Kristersson saknas helt kvinnor bland de sju statssekreterarna.

– Utifrån att vi lever i en tid där jämställdhet är viktigt generellt, och Sverige slår sig på bröstet för att vara ett av världens mest jämställda länder, så är det klart att det kan höjas på ögonbrynen när ingen av statssekreterarna i statsrådsberedningen är kvinna, säger hon till Altinget.

Av 36 statssekreterare på Regeringskansliet är 13 kvinnor. Av dessa jobbar fyra på socialdepartementet.

Ägs socialpolitiken av kvinnor?

– Absolut. Och man kan verkligen se att regeringen på något sätt lever upp till stereotyperna om manligt och kvinnligt, att kvinnor får de ”mjukare” frågorna och männen de ”hårdare”, säger Jenny Madestam.