Ilija Batljan lämnar som vd för SBB – han ersätter

Ilija Batljan avgår som vd för krisande fastighetsbolaget SBB.

Ilija Batljan lämnar sin post som vd för SBB men blir kvar i styrelsen som ledamot. 
Ilija Batljan lämnar sin post som vd för SBB men blir kvar i styrelsen som ledamot. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Louise Carlsson-Örning

Före detta socialdemokratiska kommunalrådet Ilija Batljan lämnar nuvarande posten som vd för SBB efter turerna kring det krisande samhällsfastighetsbolaget.  

”Styrelsen och Ilija Batljan har samsyn om att ett nytt ledarskap är det bästa för SBB”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Han ersätts av Leiv Synnes, CFO och vice vd för Akelius, som tillträder på måndag den 5 juni. Ilija Batljan kommer dock att vara kvar som styrelseledamot. 

Jag vill passa på att tacka alla fantastiska medarbetare på SBB som genom åren arbetat outtröttligt sida vid sida med mig. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot.

Ilija Batljan

– Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska medarbetare på SBB som genom åren arbetat outtröttligt sida vid sida med mig. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot, säger Ilija Batljan, enligt pressmeddelandet. 

”Jag är hedrad”

I sitt pressmeddelande skriver SBB att styrelsen inlett en översyn för att hitta alternativ för att maximera värdet för SBB:s aktieägare och att de ser att Leiv Synnes har rätt erfarenhet och kompetens för att ta det arbetet vidare. 

– Jag är hedrad, stolt och ödmjuk över förtroendet och ser fram emot att tillsammans med styrelsen och medarbetarna fortsätta utveckla SBB:s viktiga roll inom social infrastruktur. Mitt omedelbara fokus kommer såklart också vara riktat på att stödja den strategiska översynen som styrelsen leder, säger Leiv Synnes, enligt pressmeddelandet

Akelius skriver att de nu inleder processen med att hitta en ny CFO men att Leiv Synnes roll som vice vd inte kommer att ersättas.

Nämnda personer

Ilija Batljan

Grundare och vd Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB)
Fil kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00