I skuggan av det brasilianska valet – EU tar fram regelverk mot skogsskövling

Samtidigt som det finns bred enighet om ambitionen att ställa om skogsbruk till jordbruk i Norden för att producera mer livsmedel, råder det lika bred enighet kring att inte göra detsamma i Amazonas. Men om alla ska behandlas lika, var ska då gränsen dras? Bryssel försöker nu mejsla fram ett svar på frågan.

Svedjebruk är en av de metoder som används när skog ställs om till jordbruksmarker i Brasilien. <br>
Svedjebruk är en av de metoder som används när skog ställs om till jordbruksmarker i Brasilien.
Foto: Edmar Barros / AP/TT
Jacob Hederos

Avskogningsförordningen, som till viss del kommer som en reaktion på Jair Bolsonaros valvinst i Brasilien år 2018, har tagit sina första steg i den avslutande slutförhandlingen.

Lagen syftar till att minska konsekvenserna av den europeiska konsumtionens påverkan på skogsskövlingen, som uppskattas bidra till minst tio procent av den globala avskogningen. Lagen är samtidigt tänkt att bli ett svar på de löften som EU ställt upp på globalt om att stoppa avskogningen senast 2030.

Upplägget bygger på att ställa krav på alla leverantörer att intyga att deras produkter – först och främst från nötkött, kakao, kaffe, palmolja, soja och trädprodukter – inte kommer från mark som avverkats för att ställas om till andra ändamål.

Men lagstiftarna har inte den lättaste förhandlingen framför sig, då det inte bara är så att lagstiftarna står långt ifrån varandra, utan lagen väntas även stöta på patrull hos handelspartners.

Genom att fungera som ett hinder för ekonomisk utveckling förstärker handelsrestriktioner faktiskt en del av den dynamik som ledde till avskogning och minskar regeringens förmåga att hantera denna fråga

En av de främsta kritikerna återfinns också i den nuvarande ledningen i Brasilien. Men frågan är om tonläget kommer att förändras framöver. I den första valomgången i Brasilien gick vänsterledaren Luiz Inacio ”Lula” da Silva vinnande ur striden, men högernationalisten Jair Bolsonaro gjorde ett oväntat starkt val.

Mot bakgrund om att Bolsonaro uttryckt uppskattning för militärkupper, samtidigt som det kommer larmrapporter om att Amazonas håller på att kollapsa, ökar pressen ytterligare på EU-förhandlarna.