Hyresförhandlingarna försenas i politiska vakuumet

Det politiska vakuum som uppstått efter valet kan komma att försena årets hyresförhandlingar. Samtidigt ska ett nytt förhandlingsavtal sjösättas. ”Detta avtalet prövas ju under de kanske sämsta förutsättningarna”, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges allmännytta. 

Det politiska vakuum som har uppstått efter valet kan komma att försena årets hyresförhandlingar.
Det politiska vakuum som har uppstått efter valet kan komma att försena årets hyresförhandlingar.Foto: TT
Louise Carlsson-Örning

Det politiska läget och osäkerheten kring vilka utlovade stöd som kommer bli verklighet kan komma att försena årets hyresförhandlingar. Det menar Anders Nordstrand, vd, Sveriges allmännytta. 

– Det kommer absolut dra ut på tiden. Förhandlingarna kommer starta senare därför att vi inte vet vilket underlag vi har att utgå i från, säger han till Altinget. 

Anders Nordstrand, vd, Sveriges allmännytta. 
Anders Nordstrand, vd, Sveriges allmännytta.  Foto: Sabo

Strax innan valet lovade regeringen dels 90 miljader i elprisstöd till hushåll och företag och dels att det tillfälligt förlängda bostadsstödet till barnfamiljer ska förlängas. Åtgärder som nu är hängande i luften i väntan på en ny regering. 

– Vi måste ha besked väldigt snart. Hyresförhandlingarna drar igång nu i månadsskiftet september eller oktober och då måste våra medlemsföretag ha besked om vad som kommer gälla kring stödet om energipriser, säger Nordstrand.

Hur mycket tror du att osäkerheten kommer dra ut på förhandlingarna?

– Man kommer säkert träffas. Men båda parter vill veta förutsättningarna i större utrsträckning än vad man vet i dag för att kunna komma överens. Jag tror att det kommer dra ut på tiden, hur långt har jag ingen prognos på, det är så många osäkerhetsfaktorer just nu så det går inte att säga, säger Anders Nordstrand. 

Samtidigt som inflationen ökar och kostnader och räntorna skjuter i höjden ska också ett nytt förhandlingsavtal för första gången testas i praktiken.

– Det kommer bli rekordtuffa förhandlingar, de tuffaste vi haft sedan finanskrisen 2008. Detta är förhandlingarnas förhandlingsomgång, säger Erik Elmgren, Förbundschef på Hyresgästföreningen. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.