Sara Mohammad tilldelas årets Eva Moberg-pris

Sara Mohammad tilldelas Fredrika Bremer-förbundets Eva Moberg-pris 2019. 

Ditte Roslund

Sara Mohammad är årets pristagare av Eva Moberg-priset. Hon grundade organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) 2001 och har sedan dess arbetat med att lyfta frågan om hederskultur och hedersvåld i Sverige. 

Ut motiveringen: "Mohammads insatser för både enskilda människor och för att påverka beslutsfattare i Sverige betydande. Med stor värme och skarpt sinne står hon alltid på de utsattas sida och fortsätter kampen för deras rättigheter”.

– Jag är oerhört hedrad, tacksam och glad för Eva Moberg-priset och att Fredrika Bremer uppmärksammar min kamp mot hedersrelaterat våld och förtryck. Utmärkelsen bekräftar betydelsen och resultatet av personligt mod mot all form av kränkningar, kontroll och begränsningar mot människors frihet, säger Sara Mohammad i ett pressmeddelande.

Eva Moberg-priset delas ut av Fredrika Bremer-förbundet till någon som utmärkt sig inom jämställdhet, mänskliga rättigheter, fredsarbete och miljöfrågor. Eva Moberg var författare och debattör. Hon engagerade sig tidigt i den svenska jämställdhetsdebatten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00