Om  
Isabella Törngren
Lena Bartholdson
H.K.H. Kronprinsessan Victoria

Hon lämnar UD för hovet

Isabella Törngren, tidigare departementsråd i utrikesdepartementet, är ny chef för H.K.H. Kronprinsessan Victorias hovstat.

Isabella Törngren, till vänster, då Kronprinsessan i februari förra året gav företräde för UD-representanter att informera om läget i de baltiska länderna. Mikael Eriksson, före detta ambassadör, till höger.
Isabella Törngren, till vänster, då Kronprinsessan i februari förra året gav företräde för UD-representanter att informera om läget i de baltiska länderna. Mikael Eriksson, före detta ambassadör, till höger.Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Miranda Olsson

Som chef för hovstaten ska Isabella Törngren ansvara för planering och genomförande av Kronprinsessans och Prins Daniels respektive och gemensamma program.

– Jag ser mycket fram emot uppdraget att stödja Kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna arbeta med planeringen och genomförandet av Kronprinsessparets verksamhet, säger Törngren. 

Chef för UD-enhet

Statsvetaren Isabella Törngren kommer senast från utrikesdepartementet där hon varit departementsråd och biträdande chef vid enheten för Europa och Nordamerika.

Innan dess var hon biträdande chef vid enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden och hon har även arbetat vid enheten för Europeiska unionen.

ÖB-rådgivare

Isabella Törngren har tidigare varit säkerhetspolitisk rådgivare hos överbefälhavaren, och ett band till Försvarsmakten tycks inte unikt bland Kronprinsessans närmaste.

Törngrens föregångare, Lena Bartholdson, går den 1 mars tillbaka till sin tjänst i Försvaret, rapporterar Svensk damtidning.

I över ett decennium arbetade Bartholdson med konferensen Folk och försvar, mellan 2012 och 2017 som dess generalsekreterare. 

Altingets gratis nyhetsbrev

Nämnda personer

Isabella Törngren

Chef för H.K.H. Kronprinsessans hovstat

Lena Bartholdson

Försvarsråd Sveriges ambassad i Washington DC
Pol. mag statsvetenskap (Uppsala uni., 1996)

H.K.H. Kronprinsessan Victoria

Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland
fil. kand. i freds- och konfliktvetenskap (Uppsala uni. 2009), diplomatprogrammet (UD 2007), studier i statsvetenskap och historia (Yale Uni. 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00