Hon får lämna riksdagen efter MP-ministrarnas avgång

När Miljöpartiet nu lämnar regeringen så leder det till ändringar i riksdagsgruppen. Den kulturpolitiska talespersonen Pernilla Stålhammar förlorar sin riksdagsplats i och med att Per Bolund får tillbaka sin. 

Pernilla Stålhammar (MP).
Pernilla Stålhammar (MP).Foto: Miljöpartiet
Josefin LingströmAnders Gustafsson

Miljöpartiet meddelade som bekant under onsdagen att de inte kommer att sitta i den kommande regeringen. De vill inte regera med den budgetreservationen av M, SD och KD som röstades igenom i riksdagen.

Pernilla Stålhammar ersätter i dag klimat- och miljöminister Per Bolund. Stålhammar sitter i kulturutskottet och är kulturpolitisk talesperson, men hon mister nu sin plats i och med att Bolund kommer tillbaka. Stålhammar har ofta uttalat sig i civilsamhällesfrågor för MP under sin tid i riksdagen.

Amanda Lind och Per Olsson Fridh har inte bestämt sig för vad de ska göra framöver, uppger deras pressekreterare för Altinget.

Fler berörda ledamöter

Två ytterligare riksdagsledamöter påverkas.

Nicklas Attefjord i socialutskottet är ersättare för Janine Alm Ericson. Hon är statssekreterare hos Per Olsson Fridh.

Mats Berglund sitter i dag i socialförsäkringsutskottet. Berglund är ersättare för Maria Ferm som är statssekreterare i statsrådsberedningen.

Övriga ministrar och statssekreterare från Miljöpartiet är inte invalda i riksdagen sedan tidigare.

Fler ersättare i riksdagsgruppen

I Miljöpartiets riksdagsgrupp finns ytterligare två ersättare som kan komma att petas snart. Det är Margareta Fransson som är ersättare för Rebecka Le Moine som är föräldraledig. Axel Hallberg ersätter Emma Berginger, även hon föräldraledig.

Nämnda personer

Pernilla Stålhammar

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Nationalekonom (Växjö uni., 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00