Hon blir ny vd för SNS

SNS vice vd tar ett kliv uppåt i organisationen. Altinget har pratat med Ilinca Benson som i höst tillträder som ny vd.

"Utmaningen är att fortsätta vara relevanta, att identifiera rätt frågor och att fortsätta förtjäna våra medlemmars och andras intresse" säger Ilinca Benson som i september tillträder som vd för SNS.
"Utmaningen är att fortsätta vara relevanta, att identifiera rätt frågor och att fortsätta förtjäna våra medlemmars och andras intresse" säger Ilinca Benson som i september tillträder som vd för SNS.Foto: SNS
Miranda Olsson

Altinget kan nu berätta att det blir SNS nuvarande vice vd som efterträder Mia Horn af Rantzien som vd i höst.

– Jag är stolt och glad. Det ska bli otroligt roligt att få ansvaret att utveckla SNS vidare utifrån den starka position som vi har i dag, säger hon till Altinget.

Styrelseordförande Patrik Tigerschiöld har varit med i rekryteringsprocessen som påbörjades i januari.

– Ilinca har framgångsrikt deltagit i SNS positiva utveckling de senaste åren och styrelsen ser att hon med sitt starka ledarskap kommer fortsätta att utveckla verksamheten på ett mycket bra sätt, säger Tigerschiöld i en kommentar till Altinget.

Lämnade för Riksrevisionen

Ilinca Benson är doktor i företagsekonomi och började på SNS som forskningsledare för över tio år sedan. 2016 lämnade hon organisationen för en tjänst som enhetschef på Riksrevisionen.

Vi har varit trogna uppdraget att bidra med vetenskapligt underbyggda underlag till beslutsfattare sedan dess.

Ilinca Benson, tillträdande vd, om SNS kommande 75-årsjubileum.

Senare samma år återvände hon till SNS för tjänsten som vice vd och kommunikationschef.

– SNS är en väldigt viktig och även stimulerande organisation att jobba för, säger hon.

I början av året släppte hon ansvaret för SNS kommunikation, men det är fortsatt ett område som ligger henne nära om hjärtat.

– Mycket i dag handlar om digitala kanaler och nya sätt att förmedla och gestalta forskningsresultat så att de når ut och blir lätta att ta till sig och använda. Vi har redan påbörjat den resan, men det finns mycket att göra.

”Det kommer jag slå vakt om”

l rollen som vice vd har hon haft personal- och ekonomiansvar och har också återkommande varit moderator för seminarium som arrangerats av organisationen. Det återstår att se om det är något hon kommer att fortsätta med.

– Jag gillar att moderera men vi får se hur mycket tid jag kommer att ha. Vi har många skickliga moderatorer på SNS och jag ser fram emot att låta dem ta mer plats på scenen.

Ilinca Benson efterträder Mia Horn af Rantzien som efter tio år som vd från och med i höst planerar att ägna sig åt styrelseuppdrag. I dagsläget är hon bland annat ledamot i styrelsen för Institute for International Economic Studies (IIES).

– Mia värderar den vetenskapliga kvaliteten väldigt högt och det har verkligen genomsyrat verksamheten under de här åren. Det kommer jag att slå vakt om. Sedan är hon också en skolad diplomat, vilket jag lärt mig mycket av, säger Ilinca Benson.

Satsning på forskningens nytta

Vem som efterträder henne som vice vd är ännu inte bestämt. Själv tillträder hon sin nya roll den första september, lagom inpå att organisationen nästa år firar 75 år.

– Vi har varit trogna uppdraget att bidra med vetenskapligt underbyggda underlag till beslutsfattare sedan dess, och att vara den här sammanförande mötesplatsen, säger Ilinca Benson.

Hon funderar mycket kring hur SNS på bästa sätt ska genomföra sitt uppdrag utifrån dagens möjligheter och förutsättningar.

– De har såklart förändrats under åren. Utmaningen är att fortsätta vara relevanta, att identifiera rätt frågor och fortsätta förtjäna våra medlemmars och andras intresse genom att bibehålla SNS höga förtroende. Det är det som gör att forskare vill skriva för oss och att beslutsfattare och andra vill lyssna.

Framöver ser Ilinca Benson fram emot att SNS ska satsa extra mycket på att bidra till att forskning kommer till användning.

– Det ligger i vårt DNA. Bland annat handlar det om att öka kontakterna mellan forskare och företag, förvaltning och politik så att forskarna blir ännu mer praktiskt involverade i exempelvis utveckling och utvärdering av reformer, verksamhetsutveckling och liknande.

Nämnda personer

Mia Horn af Rantzien

ekon. dr (Handelshögskolan i Stockholm, 1994)

Ilinca Benson

Vd SNS
ekon. dr. (Handelshögskolan i Stockholm)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00