Högsta instans underkänner beslut om ökad vargjakt

Tre länsstyrelser valde att ändra ett beslut om licensjakt på varg som var överklagat. Det skulle de inte ha gjort, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

Vargen är fotograferad i Skåne och har sannolikt ingenting att göra med de revir som nämns i artikeln.
Vargen är fotograferad i Skåne och har sannolikt ingenting att göra med de revir som nämns i artikeln.Foto: Länsstyrelsen i Skåne
Johanna Alskog

Länsstyrelserna fick ny information om förekomst av varg och ändrade de ursprungliga besluten så att fler vargar fick skjutas i Snösjön- och Haraldsjönrevirenunder vid licensjakten år 2022. Men de första besluten var redan överklagade, därför gjorde de tre länsstyrelserna fel som ändrade tilldelningen samt jaktområdet. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Magnus Orrebrant är ordförande för Svenska Rovdjursföreningen som överklagade de första besluten och därefter även överklagade att de tre länsstyrelserna – Dalarna, Västmanland och Örebro – ändrade besluten.

– Det är bra att vi fick rätt. Man ska inte flytta runt besluten och lägga till ytterligare vargar för att få skjuta det antal man sagt. Är reviret tomt kan ha det ha flera orsaker, det kan bero på illegal jakt, säger han till Altinget.

Enligt Orrebrant är det problematiskt att det går såpass lång tid mellan inventering av vargstammen och besluten på hösten om tilldelning i vinterns licensjakt. Det innebär en stor risk för att länsstyrelsernas beslut utgår från felaktiga siffror och förändringar i reviren, enligt honom. Men Magnus Orrebrant betonar samtidigt att Svenska Rovdjursföreningen är emot hela licensjakten.

Domstolen följer tidigare domstolar

Svenska Rovdjurföreningen har fått rätt för sin linje att det var felaktigt att ändra redan överklagade beslut i såväl förvaltningsrätt som kammarrätten. Det är en linje som Högsta förvaltningsdomstolen nu alltså slår fast med hänvisning till att jaktförordningen visserligen möjliggör att ändra ett beslut med hänvisning till nya omständigheter, men att den upphör att gälla när beslutet är överklagat och då gäller istället förvaltningslagens bestämmelser om att sådana beslut inte får ändras.

Även om föreningen har haft domstolarna på sin sida, så fanns inga förväntningar inför Högsta förvaltningsdomstolens beslut, enligt Orrebrant.

– Man vet aldrig nuförtiden. Vi trodde nog ingenting, säger han.

Snart ny jaktstart

Den 2 januari inleds licensjakten på varg för år 2024. Totalt är det 36 vargar som för skjutas i Södermanlands, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands och Örebro län. Jakten pågår som längst till och med den 15 februari. 

Altinget söker de tre länsstyrelserna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00