Högre straff för människohandel utreds

BROTT. Regeringen ger en utredare i uppgift att granska om straffen för människohandel och koppleri ska höjas. Bakgrunden är ett krav från majoriteten i riksdagen.

Per-Anders Sjögren

Dagens straff för människohandel och koppleri återspeglar inte brottets allvar, anser riksdagen och uppmanade tidigare i våras regeringen att ta fram förslag om högre straff för de båda brotten. Regeringen går vidare med detta krav och ger en utredare i uppdrag att se över straffskalorna samt att ta ställning till om det finns behov av att ändra dem.

Straffet för människohandel är i dag fängelse i två till tio år. I mindre grova fall kan de ge fängelse i högst 4 år. Koppleri kan i grova fall leda till fängelse i två till åtta år.

Uppdraget att se över straffskalorna går till den utredare som sedan i höstas granskar reglerna mot sexköp och människohandel. En uppgift är att granska varför så få anmälningar om människohandel leder till åtal och dom. Utredaren fick sitt uppdrag av alliansregeringen, men fick i vintras uppgift av uppdrag av S-MP-regeringen att även granska om den som köper sex utomlands ska dömas för det i svensk domstol. 

Enligt de nya direktiven ska uppdraget redovisas för regeringen senast den 9 juni nästa år.

På sitt senaste sammanträde beslutade regeringen också att ge Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att genomföra en nationell kartläggning av barn som utsatts eller misstänks ha utsatts för människohandel eller människohandels liknande brott.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00