Hellmark Knutsson: Medelhavsinstituten blir kvar

INTERNATIONELLT. Medelhavsinstituten blir kvar och får pengar för hela mandatperioden, meddelar regeringen.

Foto: Bild: Regeringskanslitet
Mattias Croneborg

Statens finansiering av de svenska Medelhavsinstituten kommer att fortsätta och de neddragningar som signalerats inför 2016 och 2017 är inte längre aktuella, meddelar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

– Jag kan idag meddela att de svenska Medelhavsinstituten kommer att få fortsatt statligt stöd. Förvarningen om minskat statligt stöd för 2016 och 2017 är inte längre aktuell efter att vi granskat institutens finansieringsmöjligheter, kommenterar Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.

Hellmark Knutsson menar att det aldrig varit frågan om att lägga ned instituten, utan frågan var att hitta alternativ finansiering för instituten

– Regeringen har prioriterat en granskning av möjligheterna till alternativ finansiering och vi har tagit till oss av de farhågor som rests kring en sådan. Därför väljer vi att fortsätta vårt stöd till instituten, skriver Helene Hellmark Knutsson i pressmeddelandet. 

Utrikesminister Margot Wallström blev i söndags intervjuad i Svenska dagbladet och beklagade att institutens framtid var äventyrad. 

Nämnda personer

Helene Hellmark Knutsson

Landshövding i Västerbotten, tidigare minister för högre utbildning och forskning (S), tidigare riksdagsledamot
Historia, nationalekonomi och statistik (Stockholms uni. 1990-1994)

Margot Wallström

Tidigare utrikesminister (S), tidigare FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld
Nordanå Gymnasium i Skellefteå

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget