Helldén om Gubbängen: ”Det köps och säljs hela tiden”

Oppositionens ilska över försäljningen av Gubbängens gymnasium i Stockholm har riktats särskilt mot Miljöpartiet, som röstade för. ”Det har inte varit skolverksamhet från kommunens sida på 40 år i den lokalen. Engelska skolan har ju varit där sen 1998”, förklarar MP:s Daniel Helldén för Altinget.

Daniel Helldén (MP) är en del av Stockholms blågröna styre. 
Daniel Helldén (MP) är en del av Stockholms blågröna styre.  Foto: Duygu Getiren/TT
Sanna Rayman Johan Manell

Det var i slutet av januari som försäljningen av bland annat Gubbängens gymnasium återremitterades i kommunfullmäktige i Stockholm. Sedan dess har en ilsken politisk debatt rasat om försäljningen av lokalerna till Internationella engelska skolan, som tills nu alltså har hyrt fastigheten. ”Vi ger nu Miljöpartiet chansen att göra det rätta”, twittrade Vänsterpartiet i Stockholm då, medan partiets företrädare, oppositionsborgarrådet Clara Lindblom uppmanade den blågröna majoriteten att ”sluta springa skolföretagens ärenden”.

I måndags beslutade emellertid kommunfullmäktige att sälja såväl fastigheten i Gubbängen, som ytterligare en gymnasieskola i Tensta. Däremot återemitterades nu andra fastighetsförsäljningar, om ungefär 1,5 miljarder och får vänta till nästa fullmäktigemöte.

Ilskan är nu stor i Stockholmsoppositionen. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) kallar beslutet ”långsiktigt dåligt för stadens ekonomi och för skattebetalarna”, medan Vänsterpartiet riktar särskild ilska mot att Miljöpartiet röstade för försäljningen.

– Så sent som i söndags stod Miljöpartiets skolpolitiska talesperson i SVT och propagerade mot vinster i välfärden och marknadstänkandet i skolan. Dagen efter säljer hennes egna partikamrater ut gemensamt ägda fastigheter till en av de största skolkoncernerna. Det är många som är ledsna och besvikna på MP nu, och det förstår jag, säger Clara Lindblom till Dagens Nyheter.

Miljöpartiet har duckat mediekommentarer och hänvisat till Moderaterna, men Altinget fick tag i trafikborgarrådet Daniel Helldén som förklarar hur det kommer sig att Miljöpartiet landade i det beslut man slutligen fattade.

– Stockholm äger en enorm massa fastigheter. Det köps och säljs hela tiden. När vi har arbetat med det här så har vi betraktat det som en fråga om en fastighet som säljs. Staden säljer hela tiden fastigheter som vi inte längre har behov av, säger han till Altinget. 

Helldén påtalar också att kommunen inte drivit någon skolverksamhet i lokalen på flera decennier. 

– Det har inte varit skolverksamhet från kommunens sida på 40 år i den lokalen. Engelska skolan har ju varit där sen 1998. Detta har egentligen inget att göra med Engelska skolan, utan det är en lokal som staden inte behöver. Man ändrar fastighetsbeståndet helt enkelt.

Men just att det är en skola. En skola som dessutom har vinstintresse. Det har ju kritiserats av Vänsterpartiet bland annat. Hur ser du på den kritiken?