Helldén: Kan inte gå med på vad som helst

Som borgarråd i Stockholm gjorde Daniel Helldén sig känd som miljöpartisten som samarbetade med högern. Men han ville också att partiet skulle lämna regeringen när migrationsöverenskommelsen slöts. ”Det finns röda linjer där det tar stopp”, säger Miljöpartiets nya språkrör till Altinget.

Om man är ett parti och en politiker så ska man sträva efter makten för att man vill förändra, säger Daniel Helldén som på lördagen valdes till Miljöpartiets nya språkrör.
Om man är ett parti och en politiker så ska man sträva efter makten för att man vill förändra, säger Daniel Helldén som på lördagen valdes till Miljöpartiets nya språkrör.Foto: Pavel Koubek/TT
Miranda Olsson

Daniel Helldén hittade rätt i Miljöpartiet när han i början av 2000-talet blev erbjuden en plats i Gnestas miljö- och byggnämnd. Han hade redan gjort sig ett namn när han drev en lokal miljögrupp som lade sig i det mesta som beslutades i kommunen.

– De sade det, du håller på utifrån och har synpunkter på allt. Det är väl lika bra att du sitter innanför och gör det. Så började det. Sen var jag fast och har aldrig kommit ur det, säger Daniel Helldén till Altinget.

Daniel Helldén

58 år, född 27 juni 1965

Riksdagsledamot, trafikpolitisk talesperson

Tidigare trafikborgarråd i Stockholms stad (2014–2022)

Familj: Fru, tre barn och ett bonusbarn

Övrigt: Väckte uppståndelse i partiet när han som gruppledare valde att samarbeta med Alliansen i Stockholm

Nära 25 år senare väljs han till språkrör i ett rysarval som till slut avgjordes med en röst: 131 ombud valde Daniel Helldén, 130 ville hellre se utmanaren Magnus P Wåhlin.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00