”Havet har gjort oss till de vi är” – nu öppnar Altinget en ny nisch om det maritima Danmark

Med en ny nisch om hav, hamnar och sjöfarten i Danmark är Altinget.dk nu uppe i 30 nischade medier om politik inom olika områden.

Rekryteringssvårigheter, den gröna omställningen och trängsel kring hamnarna är några av områdena i fokus för bevakningsområdet. <br>
Rekryteringssvårigheter, den gröna omställningen och trängsel kring hamnarna är några av områdena i fokus för bevakningsområdet.
Jakob Nielsen

Danskarna var sjömän långt innan de ens blev danskar.

Havet finns inte bara runt omkring oss. Det är en del av vilka vi är. Och havet är naturligtvis fullt av politik.

Därför behöver havet och hela det maritima Danmark också en nischad media som kritiskt, konstruktivt och kompetent skriver om alla utmaningar som väntar på att lösas.

Det gör Altinget Maritim från och med idag i två veckovisa nyhetsbrev, som var och en fylls med Altingets klassiska mix av journalistik, debatt och servicematerial. Allt levererat med den vanliga ambitionen att beskriva fallen utan att luta åt någon sida av det politiska spektrumet.

En annan stor fråga är förstås den gröna omställningen. Här är det maritima Danmark både en del av problemet och en del av lösningen.

Redaktörer för de nya medierna är Hjalte T.H. Kragesteen och Andreas Arp, båda erfarna Altingetredaktörer. De har ägnat de senaste månaderna – ursäkta uttrycket – åt att fördjupa sig i de många underexponerade utmaningar som kännetecknar havsområdet i Danmark.

Rekryteringsutmaningarna

En av dem handlar om rekrytering, vilket är en utmaning i hela samhället, men särskilt i havsområdet. Nio av tio anställda till sjöss är män, och andelen kvinnor inom sjöfartsutbildning är ännu lägre.

En annan stor fråga är förstås den gröna omställningen. Här är det maritima Danmark både en del av problemet och en del av lösningen.

Fokus på grön omställning

Ingen annan sektor släpper ut så mycket CO2 som den danska flottan, men samtidigt är danska hamnar en integrerad del av vindkraftverksproduktionen som kommer att göra vår energiförbrukning mer hållbar.

Därför är hamnarna i sig en känslig politisk fråga. På många ställen omvandlas hamnar från kommersiella fastigheter till bostäder, och över hela landet växer nya hem upp med formidabel havsutsikt. Men var går gränsen för hur mycket mark som får tas innan verksamheten skjuts ifrån?

30:e bevakningsområdet

Med Altinget Maritim är danska Altinget nu uppe i att publicera 30 nischade medier, som var och en levererar nyheter, debatt, kalendermaterial och en översikt över det danska parlamentets arbete inom de enskilda områdena. Det är många medier, men det bidrar också till att Altinget kan gå på djupet, eftersom de enskilda redaktörerna kan koncentrera sig på att bli specialister inom noggrant definierade områden.

Det maritima området är speciellt i den meningen att branschen – och särskilt ett mycket stort företag – alltid har fått stor politisk uppmärksamhet på Christiansborg.

Ändå har väldigt få partier en utpekad talesperson för sjöfarten. Detta kan återspegla det faktum att många av de politiska utmaningarna har lösts direkt mellan aktörerna utan mycket offentlig debatt.

Detta är något som Altinget Maritime kommer att bidra till att förändra. Resan börjar nu, och om du vill komma ombord kan du prova mediet gratis i 14 dagar genom att klicka här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00