Här hamnar makten i det civila försvaret

CIVILT FÖRSVAR. Tio myndigheter och sex länsstyrelser hamnar ett pinnhål högre i hierarkin än de andra när utredare Barbro Holmberg drar upp linjerna för Sveriges framtida civila försvar. "En väldigt viktig utredning" enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

Tidigare S-ministern och landshövdingen Barbro Holmberg har på regeringens uppdrag utrett ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar.<br>
Tidigare S-ministern och landshövdingen Barbro Holmberg har på regeringens uppdrag utrett ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar.
Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Det är inte första gången som Barbro Holmberg har haft uppdraget att rita om Sveriges förvaltningskarta, men förra gången gick det inget vidare. År 2015 gällde uppdraget att ta fram ett förslag på nya gränser för storlän och storregioner, en reformidé som dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) tvingades ge upp på grund av motstånd i många läger.

Den här gången har Holmbergs uppdrag från regeringen varit att dela in Sveriges statliga förvaltning med syfte att skapa en – framför allt statlig – struktur för det civila försvaret. En väldigt viktig utredning, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Civilförsvaret står inför en expansion, jag har väldigt svårt att tänka mig hur den ska genomföras utan att frågan om ansvar, ledning och samordning är klarlagd, säger han vid pressträffen i samband med att Barbro Holmberg lämnar över sina förslag.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00