Här är de nya statssekreterarna

TJÄNSTEMÄN. Regeringen har presenterat vilka som ska vara ministrarnas närmaste medarbetare. Många var statssekreterare redan sedan tidigare. Men bland de nya namnen finns bland annat en generaldirektör och en riksdagsledamot. Totalt är de 32 statssekreterare, 16 kvinnor och 16 män.

Johan Manell

Statsrådsberedningen

 • Nils Vikmång, statsministerns statssekreterare. 
  Vikmång har varit statssekreterare vid statsrådsberedningen sedan 2016. Han var tidigare statssekreterare på miljö- och energidepartementet.

 • Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare hos statsministern.
  Harby Samuelsson var statssekreterare i socialdepartementet under förra mandatperioden. Hon har tidigare bland annat arbetat vid Socialdemokraternas partistyrelses kansli.
   
 • Karin Wallensteen, statssekreterare hos statsministern.
  Ny bland statssekreterarna. Utbildad journalist. Har tidigare arbetat på utrikesdepartementet och senast som rådgivare i internationella frågor till statsministern.

 • Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren.
  Carvalho Olsson kommer från en roll som politiskt sakkunnig hos statsministern.

 • Mats Andersson, statssekreterare i samordningskansliet i statsrådsberedningen.
  Andersson är sedan tidigare statssekreterare. Han var också medhjälpare till Göran Persson när denne skrev sin bok "Min väg, mina val".
   
 • Maria Ferm, statssekreterare i samordningskansliet i Statsrådsberedningen.
  Ferm är kanske det kändaste namnet av de nya statssekreterarna. Hon har varit riksdagsledamot för Miljöpartiet sedan 2010. Gruppledare i riksdagen sedan 2014 och migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet. 

Arbetsmarknadsdepartementet

 • Annica Dahl, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
  Dahl fortsätter hos Johansson. Före sin tid som statssekreterare var hon bland annat anställd på utbildningsdepartementet och hon har också varit kommunalråd i Södertälje 1998-2002.

 • Karin Strandås, statssekreterare hos jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation Åsa Lindhagen.
  Strandås har tidigare vikarierat som statssekreterare hos kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon kommer närmast från en tjänst som riksdagskanslichef för Miljöpartiet.

Finansdepartementet

 • Max Elger, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.
  Elger är doktor i ekonomi och har varit statssekreterare sedan 2014. Han har tidigare också varit utredningsekonom på Finanspolitiska rådet.

 • Leif Jakobsson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.
  Jakobsson är en partiveteran. Innan han tillträdde som statssekreterare 2016 var han riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1998-2016. Under den tiden var han också vice ordförande i skatteutskottet 2012-16 samt vice gruppledare 2008-12.

 • Ulf Holm, statssekreterare hos finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister Per Bolund.
  Holm har varit statssekreterare sedan 2014. Hans meritlista i övrigt är lång. 1995-99 var han ledamot i Europaparlamentet. 2002-14 var han riksdagsledamot och 2010-14 var han andre vice talman i riksdagen.

 • Elin Olsson, statssekreterare hos finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister Per Bolund.
  Olsson kommer närmast från en tjänst som planeringschef för Karolina Skog på miljödepartementet. Hon är också ordförande för Miljöpartiet i Stockholmsregionen.

 • Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi.
  Firpo är statssekreterare sedan mars 2017. Han har tidigare också varit kansliråd på justitiedepartementet och politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Försvarsdepartementet

 • Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist.
  Kommer från posten som generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som han har haft sedan 2009. I den rollen uppmärksammades han i samband med den så kallade Saudi-affären 2012, ett samarbete mellan FOI och Saudiarabien om att tillsammans bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Affären ledde till dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgång. 

Infrastrukturdepartementet

 • Mattias Landgren, statssekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth.
  Utbildad jurist. Har varit statssekreterare sedan 2016. Tidigare har han jobbat på olika juristbefattningar inom facken Byggnads, Unionen, Tjänstemannaförbundet HTF och LO-TCO.

 • Sebastian De Toro, statssekreterare hos energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
  Ny i statssekreterarskaran. Han är utbildad på handelshögskolan i Stockholm och kommer från en tjänst som LO-ekonom.

Justitiedepartementet

 • Catharina Espmark, statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
  Har varit statssekreterare hos Morgan Johansson sedan 2014. Dessförinnan jobbade hon på olika chefsbefattningar inom Polismyndigheten i Stockholms län.

 • Lars Westbratt, statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
  Var statssekreterare hos Morgan Johansson 2014-17 när denne hade migrationsfrågorna på sitt bord. Flyttade sedan till Heléne Fritzon när hon tog över dessa frågor. Nu återvänder han till Morgan Johansson, när denne återigen har migrationsfrågorna i sin portfölj. Är utbildad jurist, men arbetade i unga år ett antal år inom industrin, bland annat på Volvo.

 • Elisabeth Backteman, statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg.
  Var statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht under förra mandatperioden. Flyttar nu, liksom Damberg, från näringsdepartementet till justitiedepartementet. Har tidigare bland annat varit politiskt sakkunnig hos statsminister Göran Persson.

Kulturdepartementet

 • Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind.
  Var under förra mandatperioden statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin. Har tidigare varit generalsekreterare för organisationen Sveriges makalösa föräldrar och fick under den perioden utmärkelsen årets lobbyist år 2010.

Miljödepartementet

 • Eva Svedling, statssekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin.
  Blev statssekreterare vid regeringsombildningen 2016 då Isabella Lövin blev klimatminister. Har tidigare meriter som chef för Miljöpartiets riksdagskansli och har arbetat på Rädda Barnen.

 • Gunvor G. Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin.
  Ericson är partiveteran i Miljöpartiet. Hon var riksdagsledamot 2006-2014 samt har också varit biträdande partisekreterare och landstingsråd i Södermanland. Hon är statssekreterare sedan 2015.

Näringsdepartementet

 • Stina Billinger, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan.
  Blev statssekreterare i mars 2018 för dåvarande näringsminister Mikael Damberg. Före det hade hon arbetat som planeringschef på näringsdepartementet. Hon har också tidigare jobbat som hållbarhetsstrateg på SPP.

 • Emil Högberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan.
  Statssekreterare hos Ibrahim Baylan sedan 2017. Han har också varit kommunalråd i Huddinge kommun. Utbildad jurist.

 • Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson.
  Ny som statssekreterare, men kommer från en roll som biträdande chef i samordningskansliet vid statsrådsberedningen. Före sin tid på regeringskansliet arbetade han sju år på Vattenfall.

Socialdepartementet

 • Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren.
  Fjaestad blev statssekretare hos Lena Hallengren när Hallengren blev ny minister i mars 2018. Hon kom då närmast från en tjänst som samhällspolitisk chef på Kommunal. Men hon var också statssekreterare 2014-16 i statsrådsberedningen. Fjaestad är teknisk doktor och har arbetat som lektor på KTH.
 • Roger Mörtvik, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
  Mörtvik var statssekreterare i utbildningsdepartementet 2014-16. Efter det har han utrett Komvux för regeringen. Tidigare har han också varit samhällspolitisk chef på TCO.

Utbildningsdepartementet

 • Erik Nilsson, statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström.
  Började förra mandatperioden som statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson men gick 2016 över till att bli statssekreterare hos Anna Ekström. Han har stor erfarenhet av utbildningsfrågor. Han har tidigare varit chef för utvecklingsavdelningen på Skolverket, förvaltningschef på Lärarhögskolan och var skol- och kulturborgarråd i Stockholms stad 2002-06. Han var politiskt sakkunnig i utbildningsdepartementet redan på 80-talet.

 • Malin Cederfeldt Östberg, statssekreterare hos minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans.
  Ernkrans tar över föregångaren Hellmark Knutssons statssekreterare. Cederfeldt Östberg blev statssekreterare våren 2018. Hon har tidigare arbetat i olika roller inom statsrådsberedningen och för Socialdemokraterna. På meritlistan finns också ett ordförandeskap i Socialdemokratiska studentförbundet 2000-01.

Utrikesdepartementet

 • Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.
  Söder är utbildad journalist och började sin karriär på SR och SVT. Sedan början av 80-talet har hon arbetat på utrikesdepartementet. Hon var statssekreterare redan under Göran Perssons regering 2002-06 och återigen från 2014.

 • Per Olsson Fridh, statssekreterare hos biståndsminister Peter Eriksson.
  Var under förra mandatperioden statssekreterare hos kulturminister Alice Bah Kuhnke. Har också varit lokalpolitiker för Miljöpartiet i Stockholm. Olsson Fridh har en kandidatexamen i sociologi och en kandidatexamen i mänskliga rättigheter.

 • Niklas Johansson, statssekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde.
  Blev statssekreterare 2016 men då hos näringsminister Mikael Damberg. Han kom då närmast från en roll som styrelseordförande i pr-byrån Friends agenda. Han har också varit vice vd för energi- och miljöteknikkoncernen Opcon (numera Trention). 1996-2006 var han politiskt sakkunnig till, i tur och ordning, Björn von Sydow, Leif Pagrotsky och Göran Persson.
Dokumentation

På bilden:

16 av statssekreterarna

Övre raden från vänster: Max Elger, Malin Cederfeldt Östberg, Niklas Johansson, Annika Söder

Andra raden uppifrån: Catharina Espmark, Jan-Olof Lind, Maria Ferm, Nils Vikmång.

Tredje raden uppifrån: Leif Jakobsson, Stina Billinger, Erik Nilsson, Elisabeth Backteman

Nedre raden: Madeleine Harby Samuelsson, Per Olsson Fridh, Helene Öberg, Alejandro Firpo


Nämnda personer

Annica Dahl

Förbundssekreterare ABF
Socionomexamen (Stockholms uni., 1988)

Annika Söder

Tidigare kabinettsekreterare
Journalistexamen (Journalisthögskolan i Stockholm, 1976)

Catharina Espmark

Generalsekreterare Svenska gymnastikförbundet
Jur. kand (Stockholms uni., 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00