Handels medlemmar säger nej till välfärdsvinster

KORTNYTT. 9 av 10 medlemmar i Handels är emot vinster i välfärden. Det visar en ny rapport från fackförbundet.

I rapporten ”Handels om privata vinster i välfärden” har fackförbundet Handels undersökt hur dess medlemmar ser på vinster inom välfärdssektorn. Resultatet visar att 92 procent vill se någon form av vinstbegränsning och 78 procent är helt emot privata vinster i välfärden. 

– En väl fungerande välfärdssektor är viktig för Handels medlemmar. De pengar vi tillsammans bidrar med till det gemensamma ska också komma oss alla till godo för att utveckla vård, skola och omsorg. Privata välfärdsföretag ska inte göra övervinster med hjälp av skattepengar. Det är pengar som tillhör oss alla, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund, i ett pressmeddelande.

Läs också: Väntat förslag om vinstbegränsning i välfärden

Rapporten visar också att vinsterna har ökat kraftigt de senaste åren. Ökningen sedan 2010 är 70 miljarder, eller 88 procent. Handels välkomnar därför det förslag som regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om, om att stoppa vinster i välfärden. 

– För första gången kommer en svensk regering lägga fram ett förslag på riksdagens bord där möjligheterna att dränera vår gemensamma välfärd kraftigt begränsas. Det är inte en dag för tidigt, och helt i enlighet med Handels medlemmars vilja, säger Susanne Gideonsson.

En majoritet av riksdagens partier är dock emot ett sådant förslag varför utsikterna för att det ska gå igenom i riksdagen i dagsläget är små.

Forrige artikel SD knappar in på S i opinionen SD knappar in på S i opinionen Næste artikel Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet Så tycker kommunerna om lärarlönelyftet