Han tar över efter Lemne

VD-BYTE. Astra Zenecas Vd Jan-Olof Jacke tar över när Carola Lemne lämnar sin post på Svenskt Näringsliv. 

Svenskt Näringslivs styrelse har utsett Jan-Olof Jacke till ny vd. Sedan 2013 är Jan-Olof Jacke vd för Astra Zeneca AB. Dessförinnan har han haft flera tunga roller inom Astra Zeneca, bland annat som chef för deras globala finans- och inköpsorganisation inom research och development. Jan-Olof Jacke är ordförande för Ung Företagsamhet och ledamot i styrelsen för Svenskt Näringsliv. Han sitter också i styrelserna för Svenska Mässan, ICC Sverige och Mentor Sverige.

– I hela mitt yrkesliv har jag verkat i en mycket konkurrensutsatt och kunskapsintensiv del av näringslivet. Jag har jobbat för att verksamhet i Sverige ska hävda sig i den miljön. Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning, säger Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande. 

Läs också: Carola Lemne lämnar Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson kommenterar beslutet. 

– I sina roller i AstraZeneca har Jan-Olof under många år haft en tät dialog med politiken i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för att bedriva kunskapsintensiv verksamhet i Sverige. Jan-Olof är uppväxt i en småföretagarfamilj och har god förståelse för den verklighet som mindre företag upplever.

Jan-Olof Jacke kommer att tillträda som vd för Svenskt Näringsliv senare i år. Nuvarande vd, Carola Lemne har tidigare berättat att hon bestämt sig för att lämna Svenskt Näringsliv. 

Forrige artikel Skolverkets GD: Jag förstår värdet av förslaget Skolverkets GD: Jag förstår värdet av förslaget Næste artikel Danmark enda hindret för Nord Stream 2 Danmark enda hindret för Nord Stream 2