Om  
Lars Lööw

Han ska utreda ett förstatligande av personlig assistans

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans. Till utredare utses Lars Lööw.

Foto: Rosie Alm
Josefin Lingström

Utredningen får i uppdrag att se över om ett statligt huvudmannaskap för all personlig assistans är möjligt. Men regeringen har inte helt stängt dörren för att assistansen ska vara fortsatt uppdelad. Detta trots att det finns en majoritet i riksdagen som vill se ett förstatligande.

Regeringen framhäver att personer som i dag har beslut om personlig assistans enligt LSS ska behålla sin rätt till personlig assistans vid ett förstatligande. Och att de individer som omfattas av utredningens förslag, inte ska behöva påverkas negativt vid övergången från kommunal till statlig personlig assistans.

Utredaren

Lars Lööw blir särskild utredare. Han är i dag överdirektör vid Arbetsförmedlingen. Innan dess var han generaldirektör för svenska ESF-rådet. Tidigare har han bland annat varit ordförande för Handikappförbundens samarbetsorgan, handikappombudsman och kommunikationsdirektör för Samhall.

Nämnda personer

Lars Lööw

Generaldirektör Arbetsmiljöverket
jur. kand. (Stockholms uni. 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00