Han föreslås ta över efter Adaktusson i KD

NAMN. Kristdemokraterna ska välja en ny partistyrelse. På posten som andre vice ordförande föreslås Bengt Germundsson, KSO i Markaryd.

Efter att DN uppmärksammat att Kristdemokraternas tidigare europaparlamentariker Lars Adaktusson röstat emot kvinnors aborträtt i EU fick denne kritik från partiledningen. 

Efter att historien rullades upp valde Adaktusson att meddela att han inte ställer upp till omval som andre vice ordförande. 

– I och med att situationen blev som den blev, att vi inte gick fram tillsammans och att mitt agerande ifrågasattes av partiledningen, bad jag valberedningen att få fundera över vad konsekvenserna av det här skulle bli. Nu har jag gjort det och som sagt meddelat valberedningen och partiets ledning att jag inte vill ställa upp för omval, sade Adaktusson till DN i juni.

Han ersätter

Nu står det klart att valberedningen i stället nominerar kommunalrådet Bengt Germundsson till ny andre vice ordförande. Han är 62 år och sedan år 2003 kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun.

– Det känns oerhört hedrande, säger Germundsson till Smålänningen.

KDU ville se Skyttedal

Snart efter att Adaktusson meddelat att han inte ställer upp för omval meddelade ungdomsförbundet KDU att de ville se den nyvalda europaparlamentarikern Sara Skyttedal på posten. Men förbundet kommer inte att att ta strid på partiets riksting.

– Jag tycker att Bengt är en fantastiskt kompetent person. Det är inte några konstigheter. Jag tror att Bengt kommer att bli en bra andre vice partiordförande, säger Martin Hallander, ordförande KDU, till Altinget.

För två år sedan var det annat ljud i skällan. Då hade valberedningen nominerat den sittande andre vice ordföranden Emma Henriksson till omval. Men den gången blev Lars Adaktusson vinnare, uppbackad av KDU. 

Vad är skillnaden mellan 2017, då ni gick emot valberedningen och nu?

– 2017 var situationen att det fanns politiska skillnader mellan kandidaterna men också att vi ville lyfta Lars på grund av att Lars har en bred erfarenhet och var känd i breda kretsar. Då fanns det ett värde att ha med honom där. Däremot har jag inga problem med Bengt Germundsson, säger Martin Hallander.

Ser ni det som en förlust att Adaktusson nu lämnar, det var ändå ni som var med och förde fram honom 2017?

– Det var ett moget avvägande som Lars gjorde och jag tror att det var rätt det vi gjorde 2017. Man måste ta hänsyn till det som händer i dagspolitiken, förtroende och annat. Jag har haft allt förtroende för hur partiledningen har hanterat det här, säger Hallander.

Kristdemokraterna har riksting den 8-10 november när den nya partistyrelsen ska väljas.

Forrige artikel Glesbygden får statlig skatterabatt Glesbygden får statlig skatterabatt Næste artikel Här är politikernas vapen mot arbetslösheten Här är politikernas vapen mot arbetslösheten
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!