Han blir regeringens betygsutredare

Regeringen tillsätter en utredning för att stoppa betygsinflationen. Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och återkommande debattör och forskare i skolfrågor, blir utredare. 

Tidigare har Henrekson argumenterat för ett relativt betygssystem med siffror och en bredare skala än dagens F-A samt för tydligare mål, snarare än fokus på dokumentation och process.
Tidigare har Henrekson argumenterat för ett relativt betygssystem med siffror och en bredare skala än dagens F-A samt för tydligare mål, snarare än fokus på dokumentation och process.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Rebecka Prahl

I februari beslutade regeringen att en utredning skulle tillsättas för att göra betygssättningen mer likvärdig. Skälet till beslutet var bland annan en granskning från Riksrevisionen.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och frekvent debattör av skolfrågor, tillsätts som ensamutredare på uppdraget. Henreksons utredningsuppdrag skall vara klart i februari 2025.  

Att en del i uppdraget blir att stärka likvärdigheten i betygssättningen är redan känt och underströks av skolminister Lotta Edholm i våras.

Behovet av ett förändrat betygssystem har lyfts fram av Magnus Henrekson många gånger genom åren, senast vid en rapportpresentation hos Svenskt näringsliv i april.

Uppdraget

Henrekson ska analysera och föreslå förändringar i betygssystemet och systemet för meritvärdering, och bland annat:

  • analysera för- och nackdelar med systemet för betygssättning och meritvärdering i det svenska skolväsendet i relation till andra länders system
  • lämna ett huvudförslag, samt ett alternativt förslag på en system¬för-ändring som innebär att resultat på nationella prov, examensprov, eller liknande, kan användas för att öka likvärdigheten i betyg eller meritvärden
  • lämna förslag på hur betygsinflation och bristande likvärdighet i betygssättning kan motverkas även i ämnen som inte har nationella prov.

Utredarens tidigare förslag

2018 publicerade Henrekson ett policy paper genom IFN: ”Ett rättvist betygssystem i ett nytt skolparadigm”.

I publikationen argumenteras för ett relativt betygssystem med siffror och en bredare skala än dagens F-A samt för tydligare mål, snarare än fokus på dokumentation och process. Rapporten kan läsas här.

Nämnda personer

Magnus Henrekson

Professor och senior forskare Institutet för näringslivsforskning, styrelseledamot Stiftelsen Affärsvärlden
Doktor i nationalekonomi (Göteborgs uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00