Om  
Jakob Olofsgård

Olofsgård lämnar bostadsfrågorna – blir partisekreterare

Riksdagsledamoten Jakob Olofsgård har utsetts till Liberalernas nya partisekreterare. ”Vi ska nu gemensamt utveckla Liberalerna för att utveckla Sverige”, säger Johan Pehrson.

Jakob Olofsgård är Liberalernas nya partisekreterare.
Jakob Olofsgård är Liberalernas nya partisekreterare.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Miranda OlssonAxel Hyttnäs Telin

Efter att Gulan Avci utsetts till regeringens nya nationella samordnare mot utanförskap har partiet nu utsett en ny partisekreterare.

Det blir Jakob Olofsgård som tar över posten, meddelade partiledare Johan Pehrson (L) på en pressträff i riksdagen på fredagen.

– Att få frågan att leda en partiorganisation för Sveriges liberala parti är ingen småsak, säger den nyvalda partisekreteraren.

Olofsgård har suttit i riksdagen sedan 2021, invald för Jönköpings län. På pressträffen berättar han att han vill vara ”partiets öra” mot medlemmar och väljare, med öppenhet och tydlighet som ledord.

– Utan tydlighet kan vi aldrig få det här öppna samhället. Därför är liberalism för mig någonting som måste ha en markkontakt. Därför får inte politikutvecklingen tappa fart när vi sitter i regeringsställning. {{factbox:13917:r}}

Olofsgård lyfter fram frågan om skärmanvändning som ett område där partiet försöker profilera sig. Men politikutvecklingen behöver också ske inom andra områden, menar han.

– Det kommer att innebära ett hårt arbete och jag utgår från att det kommer att vara en utmaning. Men om man inte tycker om utmaningar, då ska man inte bli partisekreterare, säger han.

”Skarp politiker”

Olofsgård har en bakgrund som pastor i Equmeniakyrkan. En erfarenhet som Johan Pehrson lyfter fram. 

–  Det är klart att hans förmåga att jobba med föreningsfrågor är centralt. Dessutom råkar han vara en skarp politiker och kommer fortsätta göra ett politiskt avtryck, säger partiledaren till Altinget.

När Jakob Olofsgård fick frågan om att bli ny partisekreterare behövde han fundera, säger han till Altinget.

– Men jag tänkte väldigt snabbt att det här blir en fråga som jag kommer att svara ja på. Det här känns lite meant to be.

Olofsgårds företrädare Gulan Avci fick efter riksdagsvalet uppdraget att ena partiet, som varit splittrat kring samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Vi var tvungna att samla oss för att få fart på vår del av regeringsmaskineriet, tillsammans med de tre samarbetspartierna. Riksdagen, regionerna och kommunerna fick ställa om. Jag tycker att hon har gjort det på ett utmärkt sätt, säger Johan Pehrson.

Liberalernas skifte i toppen sker med mindre än två månader kvar till val. På hemmaplan behöver partiet visa sitt genomslag i regeringsställning. De egna väljarna är skeptiska. Endast 17 procent är positiva till Tidöavtalet.

– Det som är väldigt viktigt nu är att visa att det finns väldigt mycket bra liberal politik i Tidöavtalet som vi har fått med, i synnerhet för skolan. Min uppgift är att också kommunicera ut det.

Jakob Olofsgård kommer att fortsätta som Liberalernas talesperson för folkhälsofrågor, men släpper ansvaret för bostadspolitiken. Vem som tar över bostadsfrågorna och posten i civilutskottet är ännu oklart. 

Läs också

Nämnda personer

Jakob Olofsgård

Riksdagsledamot (L), landsbygds- och bostadspolitisk talesperson
Pastor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024