Debatt

Hamilton: Kvoter och sänkt skolpeng inskränker skolvalet

SLUTREPLIK. Lindquist hävdar att Likvärdighetsutredningen inte inskränker skolvalet. Men självklart påverkar en sänkt skolpeng till friskolorna förutsättningarna att driva friskola. Något som i sin tur påverkar skolvalet, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Likvärdighet är inte samma sak som en enhetlig och likadan skola för alla, skriver debattören.
Likvärdighet är inte samma sak som en enhetlig och likadan skola för alla, skriver debattören.Foto: Roald, Berit
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ulla Hamilton
Vd, Friskolornas riksförbund


Jag tolkar rektor Linnea Lindquists svar som att hon fortsätter att vidhålla att det inte är så mycket att göra åt elever med viss bakgrund. Jag håller inte med.

Läs också

Jag vill rekommendera såväl Lindquist som alla inom skolans värld att läsa Maria Jarls forskning för att förstå vilken stor skillnad det gör med vilket arbetssätt rektor och lärare använder.

Likvärdighetsutredningen, med ett särskilt friskoleavdrag, är uppenbarligen gjord för att minska antalet friskolor och på så sätt försämra möjligheten till skolval.

Ulla Hamilton
Friskolornas riksförbund

Likvärdighet och elevsammansättning är inte samma sak. Likvärdighet är heller inte samma sak som en enhetlig och likadan skola för alla. Något som både Lindquist och Likvärdighetsutredningen av ideologiska eller andra skäl inte verkar vilja erkänna.

Resurser och resultat

Enligt senaste OECD:s PISA 2018 har Sverige en relativt låg skolsegregation: Tillsammans med Danmark den fjärde mest blandade elevsammansättningen av alla jämförda länder. Det beror på att vi har en sammanhållen grundskola, vilket ingen ifrågasätter.

Ulla Hamilton.
Ulla Hamilton. Foto: Jonna Thomasson/Friskolornas riksförbund

Att svensk skola har mycket resurser internationellt sätt, särskilt i jämförelse med resultat, är en tämligen okontroversiellt påstående från vår sida. Vi får nog för övrigt vänta på den dagen lärarfacken anser svensk skola inte behöver mer pengar.

Minskar antalet friskolor

Lindquist hävdar att Likvärdighetsutredningen inte inskränker skolvalet. Utredningen föreslår kvoter och lottning, jag tror de flesta föräldrar upplever det som en minskad möjlighet att påverka sitt skolval.

Självklart ska jämbördiga spelregler gälla för alla huvudmän. Men för den som opartiskt vill skapa bättre sådana finns en rad saker, såsom momsregler, hyresregler och annat, att ta i beaktade. Likvärdighetsutredningen däremot, med ett särskilt friskoleavdrag, är uppenbarligen gjord för att minska antalet friskolor och på så sätt försämra möjligheten till skolval.

För självklart påverkar en sänkt skolpeng till friskolorna förutsättningarna att driva just friskola. Något som i sin tur påverkar skolvalet. Om utbudet minskar blir alternativen färre.

En bättre skola

Jag är övertygad om att genom att lära av de som lyckas, och göra så att alla får plats i en skola som passar dem och som de själva valt, kan kommunala och fristående skolor tillsammans göra skolan betydligt bättre än i dag.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Linnea Lindquist: Där har Hamilton fel och OECD rätt

Ulla Hamilton skriver att Sverige har en av de minst segregerade och mest välfinansierade skolorna i världen. Det är ett direkt felaktigt påstående, skriver skoldebattör Linnea Lindquist.

Friskolornas riksförbund: Fokus inställt på att svälta ut populära skolor

I stället för att fokusera på hur dåligt fungerande skolor ska lära av väl fungerande skolor, så är fokus inställt på att svälta ut de populära skolorna. Det som kommer hjälpa de svagaste eleverna är höga förväntningar och nolltolerans mot stök, skriver Ulla Hamilton.


Nämnda personer

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund
Jur. kand (Uppsala uni., 1984)

Linnea Lindquist

Rektor och skoldebattör
Rektor (Stockholms uni. 2016)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00