Delseger för finska Greenpeace när stämning mot staten tas upp i domstol

Greenpeace och Finlands Naturskyddsförbund har fått gehör för sin klimatstämning mot finska staten. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att ge ärendet prövningstillstånd.

Finska regeringen och statsminister Sanna Marin följer inte sin egen klimatlag, enligt miljörörelsen. Påståendet är värt att syna i sömmarna, enligt landets högsta förvaltningsdomstol.
Finska regeringen och statsminister Sanna Marin följer inte sin egen klimatlag, enligt miljörörelsen. Påståendet är värt att syna i sömmarna, enligt landets högsta förvaltningsdomstol.Foto: AP/TT
Johanna Alskog

Den finska kolsänkan har kollapsat, ändå har regeringen inte agerat och justerat klimatpolitiken efter de förändrade förutsättningarna. Det är grunden för den finska miljörörelsens stämning mot finska staten. En stämning som nu Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd.

– Det här är fantastiska nyheter! Vårt besvär går vidare och dessutom så snabbt. Vi väntar med intresse på vilken slags tilläggsutredning regeringen ger om ärendet, säger Matti Kattainen som är Finlands naturskyddsförbunds miljöjurist, skriver Hufvudstadsbladet.

Det var i december som Finlands Naturskyddsförbund och Greenpeace Finland klev fram med en stämning.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00