Hallengren lämnar övergångsregeringen – Shekarabi ny socialminister

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tar över Lena Hallengrens portfölj och blir även departementschef för Socialdepartementet. Hallengren ska nu leda S arbete i riksdagen.

Ardalan Shekarabi är från och med den 6 oktober social- och socialförsäkringsminister i den socialdemokratiska övergångsregeringen efter att Lena Hallengren lämnat för gruppledaruppdraget i riksdagen.
Ardalan Shekarabi är från och med den 6 oktober social- och socialförsäkringsminister i den socialdemokratiska övergångsregeringen efter att Lena Hallengren lämnat för gruppledaruppdraget i riksdagen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

Beskedet om att socialminister Lena Hallengren (S) entledigats kom på torsdagskvällen.

Det blir ministerkollegan Ardalan Shekarabi som tar över som socialminister i den övergångsregering som Magdalena Andersson leder sedan valet.

Shekarabi blir även departementschef på Socialdepartementet, där han sedan tidigare verkar som socialförsäkringsminister. Utöver socialförsäkringsfrågorna tar han som socialminister även över ansvaret för bland annat folkhälsa, sjukvård, socialtjänst, funktionshinder och barnrätt.

Tillbaka till riksdagen

Lena Hallengren har varit minister sedan 2018, först barn-, äldre- och jämställdhetsminister och sedan socialminister, men återtar nu sin plats i riksdagen där hon blev invald första gången 2006.

Sedan tidigare står det klart att Hallengren kliver in i rollen som gruppledare för Socialdemokraterna.

– Som gruppledare blir mitt jobb att tillsammans med 107 ledamöter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen hitta stöd för våra förslag och för en politik som tar tag i de samhällsutmaningar vi står inför, sade Hallengren på den pressträff där nyheten presenterades. 

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare (S)
Lärare åk 1-7 (Högskolan i Kalmar 1996)

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00