Hallå där Pontus Andersson (SD) – ny riksdagsledamot

Efter att Ebba Hermansson (SD) hoppat av sitt riksdagsuppdrag har Pontus Andersson (SD) fått en riksdagsplats. Han har en bakgrund i skånsk kommunpolitik. I riksdagen kommer han att driva frågor i justitieutskottet.

Placeholder image
Pontus Andersson (SD) var nyligen med på Expressens lista ”30 mäktigaste under 30”. Foto: Privat

Pontus Andersson är 29 år gammal och kommer från Helsingborg, där han också är ordförande för SD:s lokalförening.

Hur känns det att ta plats i riksdagen?

– Det känns både kul och spännande. Jag kommer att arbeta i justitieutskottet. Frågorna som behandlas där är de som gjorde att jag fick upp ögonen för SD så det känns kul att få syssla med frågor som jag ser som mina hjärtefrågor, säger han till Altinget.

Andersson blev aktiv i partiet 2012 och fick samma år ett uppdrag i en nämnd i Helsingborgs kommun. Efter valet 2014 tog han plats i Helsingborgs kommunfullmäktige och jobbade under mandatperioden som politisk sekreterare hos Magnus Olsson, SD:s oppositionsråd i Malmö.

Sedan 2018 har han istället varit politisk sekreterare i hemkommunen Helsingborg. Men från den 17 december är han riksdagsledamot efter att Ebba Hermansson (SD) lämnat sin plats.

När Ebba Hermansson slutade i riksdagen riktade hon kritik mot partiet. Har du några synpunkter på det hon har sagt?

– Jag pratade med Ebba så fort jag fick det här beskedet. Hon är också en person jag känner från ungdomsförbundet. Jag har respekt för hennes val sen får hon själv svara på varför hon slutar.

Sen du fick frågan, hur har du hunnit förbereda dig?

– Det var ett ganska oväntat besked som jag fick på Landsdagarna i slutet av november. Jag fick förankra det hemma först att familjen var okej. Sen har jag varit uppe en sväng i Stockholm förra veckan för att få nycklar och kort. Sen började jag i tisdags och fick veta i vilket utskott jag skulle sitta i på onsdagen och har hunnit träffa de flesta av de tjänstemän och ledamöter som är relevanta för det utskottet.

Hur känns det att komma in så här i slutet av mandatperioden? Vad tror du att du hinner göra fram till valet?

– Jag har börjat med en gång. Min första dag inkom jag med en skriftlig fråga och är på gång med en till. Jag kommer att försöka vara aktiv i olika typer av debatter och så. Min ambition är att vara så aktiv som möjligt i de frågor jag ska arbeta med. De är ju väldigt aktuella nu.

Satsar du på en riksdagsfortsättning efter valet?

– Min ambition är att fortsätta i Stockholm så får vi se sen. Jag har inte så lång tid på mig att visa vad jag går för men jag ska göra mitt bästa.

Nämnda personer

Pontus Andersson

Riksdagsledamot (SD) och ordförande i SD Helsingborg
Ämneslärarprogrammet (Malmö uni. 2014) och kurser i statsvetenskap (Lunds uni. 2012)

    Politik på allvar
    Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
    Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor