Hallå där Otto Cars – som vill se ett ”parisavtal” för antibiotikaanvändning

Otto Cars är professor på Uppsala universitet vid Institutionen för medicinska vetenskaper och har länge kämpat för att få upp den snabbt ökande antibiotikaresistensen på den politiska dagordningen. ”Resistensen ökar och det går knappt att få fram ny antibiotika. Vi sitter i en tidsfälla just nu som är väldigt allvarlig.” säger han till Altinget.

Otto Cars är professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Otto Cars är professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.Foto: Janerik Henriksson/TT
Marie Lundahl

Vilka är de centrala problemen bakom antibiotikaresistensen som vi ser idag?

– Trots att vi vetat om problemet länge är det fortfarande många, både rika och fattiga, länder som överanvänder antibiotika. Inte minst rika länder tar inte sitt ansvar för att minska användningen vilket fortsätter att driva fram resistensen.

– I flera europeiska länder är antibiotika fortfarande i princip receptfritt, som exempelvis i Spanien, Belgien och Grekland. Det finns ingen kontroll.

– Och vissa fattigare länder skulle behöva få använda antibiotika mer för att förhindra sjukdom och död.

Vilken roll spelar läkemedelsindustrin för antibiotikaresistensen?

– Dagens brist på ny antibiotika beror på att läkemedelsindustrin under flera decennier helt enkelt inte lyckats leverera ny antibiotika som inte skapar resistens. De vetenskapliga insatser som gjorts på senare tid har i stället fått ekonomisk hjälp av den offentliga sektorn.

– Efterfrågan på ny antibiotika är för stor och tillgången alldeles för liten.

– Det marknadsdrivna systemet är dömt att misslyckats här. Det pågår diskussioner om detta på hög politisk nivå. Förhoppningsvis leder det till beslut om att slutprodukten inte ska kunna marknadsföras eller säljas hur som helst, utan i stället distribueras på ett kontrollerat sätt.

Vad behövs göras på global nivå?

– Vi måste se antibiotika som en gemensam global resurs som ska komma alla länder till del. Det finns politiska låsningar på internationell nivå som gjort att detta inte har blivit den globala fråga som den behöver vara för att vi ska ha en chans att komma tillrätta med problemet.

– Dessutom behöver vi förhandla globalt och jobba med upphandlingar och patent på regeringsnivå för att kontrollera användningen. Jag ser framför mig ett avtal som liknar Parisavtalet för att säkra antibiotikan som resurs.

Vilken betydelse har den internationella AMR-veckan?

– Det är positivt att den återkommer varje år och samlar många toppolitiker och vårdaktörer. Det håller frågan vid liv och gör politikerna medvetna om problemet.

– Men detta är en långsam pandemi som har pågått under ytan länge och inte fått den uppmärksamhet som den egentligen kräver. Resistensen ökar och det går knappt att få fram ny antibiotika. Vi sitter i en tidsfälla just nu som är väldigt allvarlig.

Nämnda personer

Otto Cars

Professor i infektionssjukdomar Uppsala universitet
Doktor i medicin (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00