Hallå där Niklas Attefjord (MP) – "Människan är viktigare än driftsformen"

HALLÅ DÄR. Riksdagsledamoten Niklas Attefjord (MP) är tidigare kommun- och regionpolitiker, och sitter nu i socialutskottet. Han skulle gärna se mer vårdverksamhet genomföras av den idéburna sektorn.

Foto: Fredrik Hjerling
Marie Lundahl

Hur ser du på oppositionens utspel om mer pengar till äldreomsorgen för mer personal och ökad medicinsk kompetens?

– Det finns ingen tvekan om att det finns stora behov inom äldreomsorgen i Sveriges kommuner. Som gammal kommun- och regionpolitiker vet jag att är det svårt att jobba med långsiktiga förbättringar om man inte vet om stödpengarna från staten är kortsiktiga dagsländor eller långsiktiga stöd som ska löpa eller flera år.

– Risken med massa korta pengar är att de endast skapar troliga budgetöverskott i vissa kommuner.

Anser du att de extra pengarna som redan lagts på äldreomsorgen borde följas upp först?

– Staten måste alltid följa upp de satsningar man gör, den kontrollen ingår i det normala hushållet av pengar. 

– Men det viktiga är att budgetsatsningarna gör skillnad i vardagen för de äldre inom äldreomsorgen och för de som jobbar där. Det blir konstigt om staten satsar jättemycket pengar på äldreomsorgen men att de äldre eller personalen inte märker någon skillnad.

– Sen finns ju diskussionen om privatisering eller inte. Men för mig går människan före driftsform. Det ansvaret vilar på riksdag och regeringen, men även på de kommuner som tar emot pengarna.

Hur vill du som miljöpartist att äldreomsorgen ska utvecklas?

– Dels behövs det en satsning på personal. Jag tror att om vi som politiker ska kunna känna stolthet över vår äldreomsorg så bygger det på att personalen känner en stolthet varje dag de går till jobbet. Men det förutsätter att man som personal verkligen känner att man gör skillnad eller kan ge det lilla extra till brukarna. Inte att man mäts på minutschema som någon slags produktionsslinga på Volvo.

– Jag har svårt att döma ut ena eller andra driftsformen. Jag vet att det finns personal och äldre som är jättenöjda eller missnöjda inom båda varianterna.

MP:s nya språkrör Märta Stenevi har varit tydlig med att hon vill att Miljöpartiet ska bli starkare inom alla politiska områden. Vad tror du partiet kan tillföra inom vård och omsorg?

– Jag hoppas kunna bidra med mina perspektiv. Ibland träter det röda och det blå lagen om driftsformer istället för att sätta vårdtagaren i centrum. För mig är det centralt.

– Miljöpartiet har även ett ben i den ideella sektorn och jag hade gärna sett mer av idéburen verksamhet inom den offentliga sektorn. Både inom vård, omsorg och skola levererar många av de idéburna aktörerna verksamhet av hög kvalitet. Dessutom står de för andra värden, fler värden, som kommun eller företag står för eftersom deras ingång från början är värdeburen. I många andra europeiska länder är det vanligare än här.

Nämnda personer

Nicklas Attefjord

Ersättare i riksdagen för Leila Ali Elmi (MP)
Studier i statsvetenskap och ledarskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00