Hallå där Muharrem Demirok (C) – ny talesperson i utbildningsfrågor

Muharrem Demirok är Linköpingspolitikern som tar över som Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson efter att Fredrik Christensson slutat. Altinget har pratat med honom om förväntningarna på mandatperioden.

Foto: Centerpartiet
Rebecka Prahl

Hallå där, Muharrem Demirok, ny utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet, vilka frågor vill du driva i utbildningsutskottet? 

– Jag skulle vilja se två frågor få större vikt. 

Har du tidigare erfarenhet från att arbeta med utbildningsfrågor? 

– Jag har varit kommunalråd i 13 år, men framförallt jobbat med samhällsplaneringsfrågor. I min roll som kommunalråd så har jag dock jobbat väldigt nära utbildningsfrågorna och skolan har nästan alltid varit utgångspunkten för all vår planering.

Vilken är den mest akuta frågan att lösa inom svensk utbildning? Vilka reformer behöver komma på plats? 

– Vi behöver få till ett tydligt resursfördelningssystem så att resurser på ett bättre sätt än i dag går till elever efter behov.

Mandatperiodens största utmaning? 

– Det finns mycket som fungerar väl i svensk skola, men det finns också delar som vi behöver förbättra. Ett sådant område är trygghet och studiero. Centerpartiet har inom ramen för Januariavtalet, tagit steg för att stärka arbetet för trygghet och studiero, men det är en fråga jag kommer följa nogsamt framöver för att se om vi kan göra mer för att elever ska få arbetsro och lärare ska få en bättre arbetsmiljö.

Hur tror du arbetet i utskottet kommer se ut under mandatperioden?

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.