Hallå där Matz Nilsson – som har sju krav till politikerna

Nyligen hölls Nordiska skolledarkongressen i Göteborg. Altinget har pratat med Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledare, om 25-årsjubileet, valets viktigaste frågor och skolledarnas krav på politikerna. 

Foto: Martin Lindeborg/Sveriges Skolledarförbund
Rebecka Prahl

1 500 skolledare höll en tyst minut

I år fyller Nordiska skolledarkongressen 25 år. Men jubileumsfirandet fick en tragisk start. 

– Den stora paradoxen var att konferensen inleddes med den mycket hemska händelsen i Malmö. Så alla 1 500 skolledare höll en tyst minut för de två mördade lärarna på Malmö latinskolan. Flera skolledare fick bege sig hem också och ta hand om elever och personal, säger Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledare, till Altinget. 

– I övrigt uppmärksammade vi jubileet genom att ha ett vasst program. 

Vad har det nordiska skolsamarbetet betytt för svensk skola? 

– Nordiska skolledarkongressen är Sveriges största mötesplats för kompetensutveckling för skolledare. Det finns ingen motsvarighet till det. Det är en väldigt stor och viktig plats där vi träffas och fördjupar vår kunskap och ledarskap inom förskola, skola och vuxenutbildning. 

Vilka frågor har tagits upp?

– Den viktigaste frågan som vi hade uppe är förutsättningarna för skolledarnas uppdrag. Vad är det som gör att vissa huvudmän har en hög tillit inom sin organisation och vad är det som gör att andra inte har det? Vad behöver vi göra för att skapa en stabilitet så att fler skolledare stannar längre på sina uppdrag? 

– Det andra huvudtemat vi har var vem som ska styra över skolan. Ska vi ha lokal styrning som idag eller ska staten ta över och styra? En majoritet av landets skolledare vill att staten ska ta över en likvärdig finansiering. Det klarar inte kommunerna i dag. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.