Hallå där Gudrun Brunegård (KD) – hoppar in som vaccinationssköterska

HALLÅ DÄR. Riksdagsledamot och tidigare distrikts- och skolsköterskan Gudrun Brunegård (KD) ska hoppa in och hjälpa till med vaccinering mot covid-19. "Det är min samhällsplikt som sjuksköterska" säger hon till Altinget. 

Foto: Region Kalmar län
Marie Lundahl

Under vårvintern ska Gudrun Brunegård hoppa in som vaccinationssköterska två eftermiddagar i veckan i Vimmerby där hon bor.

Varför väljer du att göra detta?

– Vi har en jätteutmaning framför oss när i princip hela Sveriges befolkning ska vaccineras inom loppet av några månader, samtidigt som vården är så hårt belastad. Detta är en nästan övermänsklig uppgift för personal som redan går på knäna.

– Jag är utbildad sjuksköterska och har vaccinerat tusentals barn som skolsköterska, tekniken sitter kvar i fingrarna. I distansarbetet som pågår nu har jag möjlighet att vara lite flexibel vissa dagar. Jag ställa upp och hjälpa till, jag känner det som min samhällsplikt som människa och sjuksköterska.

Jag är utbildad sjuksköterska och har vaccinerat tusentals barn som skolsköterska, tekniken sitter kvar i fingrarna.

Gudrun Brunegård (KD)
Riksdagsledamot

Får du lön eller gör du det ideellt?

– Jag känner att jag vill göra det ideellt, men av försäkringsskäl behöver jag ha en anställning från arbetsgivaren som då måste ge någon typ av lön. Men jag har bett dem att endast ge mig en symbolisk lön.

Vilken betydelse har det att en politiker väljer att göra en sådan här insats just nu?

– Jag tror det kan bidra till att stärka bilden av att det är viktigt med vaccinationerna. Förhoppningsvis kan det inspirera andra som har kompetens, och som kan hjälpa till att dra det här lasset, att göra samma sak.

I det offentliga samtalet diskuteras det en del kring att det faktiskt finns tillräckligt med sjuksköterskor, men att många väljer andra gebit på grund av dåliga arbetsförhållanden och löner.

Hur ska man locka tillbaka dem till sjukvården?

– Sjuksköterskorna måste ha bra löner och möjlighet att påverka sina arbetstider. Arbetsmiljömässigt är arbetet många gånger tungt och medpåtaglig etisk press och stress som nöter ner personalen.

– Som tidigare regionråd i Kalmar är det min övertygelse att regioner och kommuner måste ta signalerna på allvar. De måste analysera varför så många har lämnat sjukvården och hur man kan rätta till detta.

Nämnda personer

Gudrun Brunegård

Riksdagsledamot (KD), biståndspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i engelska (Högskolan i Växjö, 1996), distriktssköterska (Högskolan i Kalmar, 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00