Hallå där Elisabeth Thand Ringqvist – som samlat in 400 000 kronor till vaccin

HALLÅ DÄR. Entreprenören och styrelseproffset Elisabeth Thand Ringqvist har startat den ideella föreningen ”Vaccine Forward”. De samlar in pengar för att ge människor i ett 90-tal av de fattigaste länderna tillgång till vaccin mot covid-19.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Gustafsson

Det behövs 17 miljarder kronor. Hur mycket pengar har ni fått in hittills?

– Under de två första veckorna har vi fått in 414 290 kronor, som räcker till för att 4­ 874 personer ska vara fullt vaccinerade. På vår webbsida kan man i realtid följa hur antalet vaccinationer tickar uppåt. Varje person behöver två doser. Sedan ska vaccinet transporteras, spruta och nål finnas och en sjuksköterska utföra själva vaccinationen. Det kostar sammantaget 85 kronor för att en person ska vara färdigvaccinerad.

– Pengarna skickas till Covax AMC, som är Världshälsoorganisationens och den Globala vaccinalliansens mekanism för att köpa in och distribuera vaccinet globalt.

Hur fick du idén?

– För längesedan jobbade jag för Världsbanken och Bill Gates Foundation med lunginflammationsvaccin, så jag kunde redan en del om det här. Nu när covid-19 kom, så tänkte jag att man borde kunna swisha en vaccination. Jag hittade ingen sådan funktion, så jag startade den. Och sedan lade vi till fler digitala och globala betalningsplattformar. Ungefär 75 procent har hittills samlats in i Sverige.

Gunilla Carlsson, som tidigare har varit såväl biståndsminister som vice ordförande i vaccinationsalliansen Gavi, är internationell koordinator för ert initiativ. Vad har det betytt?

– Mycket. Hon tar ansvar för samtalen med dem och med andra som vi behövt ha kontakt med internationellt.

Vaccine forward beskrivs som en digital start-up. Hur mycket pengar har satsats i projektet och hur stora administrativa kostnader har ni? 

– Det är i huvudsak gratisverktyg vi använder, vi har inga administrativa kostnader. Ett 20-tal personer bidrar med sin kunskap på frivillig basis. Till exempel Mediatechbolaget June och bokföringsföretaget Saldo. Och en av medgrundarna, reklam-VD:n Lennart Wallander, har svarat för formgivning. Vårt team med studenter från Berghs, KI och KTH är också värt att lyfta. Vi är också anslutna till Giva Sverige. 

– Vi är såklart bara en del av lösningen. Vi hoppas att företag ska matcha gräsrötternas donationer, och vi hoppas också att länders regeringar ska matcha när de ser gräsrötternas gåvor. Sverige har till exempel gett 200 miljoner kronor till Gavi.

Nämnda personer

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagsledamot (C), andre vice gruppledare, vice ordförande i näringsutskottet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00