Hallå där Désirée Pethrus – ”Solidaritet med övriga delar av landet”

Kristdemokraternas Désirée Pethrus är vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm och blev invald i partistyrelsen på rikstinget förra helgen. Efter lång erfarenhet som politiker bidrar hon till partistyrelsen med erfarenheter från politik i stadsdelsnämnd, riksdag och EU.

Désirée Pethrus (KD) är vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.
Désirée Pethrus (KD) är vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.Foto: Marie Lundahl/Altinget
Marie Lundahl

Varför vill du vara med i partistyrelsen?

– Region Stockholm är den största regionen i Sverige och med omfattande verksamhet, och jag tror att det är bra att den finns representerad i styrelsen. Jag som vårdutvecklingsregionråd kan vara med och förklara hur regionen fungerar.

– Region Stockholm har mycket valfrihet och fungerar som en sorts skyltfönster för både valfrihet och för kristdemokratisk politik.

Vad kommer du att bidra med?

– Jag har mycket annan politisk erfarenhet. Förutom uppdraget som regionråd har jag tidigare jobbat med europafrågor under femton års tid på riksdagsnivå. Jag har även arbetat med arbetsmarknadspolitik, utrikespolitik, suttit i kommunfullmäktige i Stockholm, i Bromma stadsdelsnämnd och satt i landstinget på nittiotalet. Så jag har en ganska stor bredd.

– Jag är snart 63 år, och jag tycker att det är bra att partiet tar tillvara både ålder och erfarenhet. Jag satt i partistyrelsen en sväng även på nittiotalet och har varit ordförande för kvinnoförbundet.

Om det blir som KD vill, att staten tar över ansvaret för sjukvården, vad skulle det innebära för stockholmsregionens sjukvård?

– Det handlar om solidaritet med övriga delar av landet. Resurserna kommer i så fall att fördelas på ett annat sätt och hjälpa de mindre regionerna att satsa på forskning och utveckling.

– Stockholm har väldigt stora fördelar och ligger långt fram med specialistvård, screening och forskning jämfört med många andra regioner. Jag hoppas på en mer jämlik vård så att alla ska få del av den högspecialiserade vården.

Nämnda personer

Désirée Pethrus

Oppositionsregionråd (KD) Region stockholm, ledamot partistyrelsen
Socionom (Mittuniversitet, 1981)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00