Debatt

Gröna studenter: Vi vill ha Alice Bah Kuhnke som språkrör för Miljöpartiet

DEBATT. Partiet behöver någon som kan ingjuta hopp i en alltför ofta missförstådd rörelse. Alice, vi hoppas att du vill tänka om och ställa upp som kandidat i det här viktiga språkrörsvalet. Det skriver Aleese Rydlund och Katarina Folkeson, Gröna studenter.

Alice Bah Kuhnke (MP), europaparlamentariker. 
Alice Bah Kuhnke (MP), europaparlamentariker. Foto: Fredrik Hjerling
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Aleese Rydlund
Språkrör, Gröna studenter
Katarina Folkeson
Språkrör, Gröna studenter


Vi som lever nu befinner oss i en avgörande tid. En pandemi råder i världen, klimatkrisens konsekvenser är ett faktum på flera håll och demokratier rivs ner av krafter som vill splittra olika grupper. Samhället behöver ledare som kan vara ett ljus i ett politiskt mörker, som kan sprida hopp i stället för hat och som kan inspirera fler till att engagera sig för en bättre värld. Alice Bah Kuhnke (MP) är den ledaren.

En kompetent politiker

Miljöpartiet står inför ett viktigt val när vi ska utse ett nytt språkrör i början av nästa år. Vi i Gröna studenter vill se att europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke är en av kandidaterna inför det valet. Det är inte alltid lätt att vara miljöpartist. Att vara antirasist, feminist och klimatkämpe innebär att man dagligen måste ta strid för ett samhälle som är hållbart för såväl planeten som för människorna som lever här.

För att vi miljöpartister ska orka fortsätta driva Sverige framåt behöver vi en ledare som tydligt visar vägen och som sträcker ut en hand till alla som vill åt samma håll som oss.

Hur Alice Bah Kuhnke väljer att göra med sitt nuvarande uppdrag om hon skulle bli språkrör är upp till henne och partiledningen, men det finns inga regler som säger att ett språkrör inte samtidigt kan sitta i EU-parlamentet.

Aleese Rydlund och Katarina Folkeson
Språkrör, Gröna studenter

Alice Bah Kuhnke är en av de mest kompetenta politikerna vi har i Miljöpartiet. Hon är visserligen relativt ny som aktiv medlem, men hennes hjärta har alltid varit grönt. Alice har haft ledande roller i civilsamhället, inom kulturen och public service samt inom näringslivet. Hon har dessutom varit generaldirektör för en statlig myndighet och minister i Sveriges regering. Den bredden i erfarenheter är sällsynt i vårt parti och i politiken.

Språkrör och EU-parlamentariker

Vi vet att Alice redan har tackat nej till uppdraget, men vi hoppas att hon vill tänka om. Vi respekterar att hon har fått ett stort stöd att driva grön politik i EU – och vi vill inte hindra henne från att göra det. Miljöpartiets politik bygger på tre solidariteter. En av dem är solidaritet med världens alla människor. Det är viktigt att partiets främsta företrädare jobbar för alla våra solidariteter, även den internationella.

Aleese Rydlund och Katarina Folkeson, språkrör för Gröna studenter.
Aleese Rydlund och Katarina Folkeson, språkrör för Gröna studenter.
Foto: Gröna studenter

Hur Alice Bah Kuhnke väljer att göra med sitt nuvarande uppdrag om hon skulle bli språkrör är upp till henne och partiledningen, men det finns inga regler som säger att ett språkrör inte samtidigt kan sitta i EU-parlamentet.

Nominerar Bah Kuhnke

Miljöpartiet beskylls ofta felaktigt för att vara ett enfrågeparti. Nu har vi chansen att visa på vår politiska bredd med många kandidater från olika delar av samhället och olika delar av politiken. En av de kandidaterna bör vara Alice Bah Kuhnke. Därför nominerar vi i Gröna studenter henne till nytt språkrör för Miljöpartiet de gröna.

"Vi behöver dig nu mer än någonsin"

Slutligen vill vi vända oss direkt till dig, Alice. Partiet behöver någon som kan ingjuta hopp i en alltför ofta missförstådd rörelse. Någon som skiner starkare än mörkret på Twitter. När du pratar om något som ligger dig varmt om hjärtat vill man lyssna, för din övertygelse är smittsam.

Alice, vi behöver dig nu mer än någonsin. Vi hoppas att du vill tänka om och ställa upp som kandidat i det här viktiga språkrörsvalet.

Nämnda personer

Aleese Rydlund

Politisk sekreterare (MP) Huddinge kommun
Studier i journalistik (Södertörns högskola)

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Katarina Folkeson

Språkrör Gröna studenter och kommunalråd (MP) i Örebro
Statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00