Greta Thunberg prisas med "alternativa Nobelpriset"

Right livelihood-priset, också känt som det "alternativa Nobelpriset", firar 40-årsjubileum i höst. Idag tillkännagavs årets fyra pristagare. 

Ditte Roslund

Right livelihood-priset delas ut varje år till fyra personer som på olika sätt "löser globala problem". Varje vinnare tilldelas en miljon kronor. 

I år är Greta Thunberg en av vinnarna. Hon tilldelas priset för sin beslutsamhet att inte acceptera passiviteten inför klimatförändringarna. I motiveringen står att Thunberg "personifierar idén om att alla har makt att åstadkomma förändring" och att "hennes exempel har inspirerat och stärkt människor från alla samhällsskikt att kräva politisk handling.". 

Övriga pristagare

Aminatou Haidar. Aidar är en ickevåldsaktivist från Västsahara. Hennes kamp för sitt lands självständighet har gett henne smeknamnet Västsaharas Gandhi.

Enligt prismotiveringen spelar Haidar "en avgörande roll i arbetet för att öka den internationella uppmärksamheten kring den olösta konflikten om Västsahara". I motiveringen står också att hon är "en inspirationskälla för alla människor som tror på rättvisa". 

Guo Jianmei. Jianmei är en kinesisk advokat som fokuserar på kvinnors rättigheter. Hon arbetar med att uppmärksamma könsdiskriminering inom rättsväsendet och öka genusmedvetenheten i Kina. Hon och hennes medarbetare erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivare till kvinnor.

Enligt motiveringen visar Jianmei "stort mod och uppfinningsrikedom. Hennes arbete fortsätter att positivt påverka miljoner kinesiska kvinnors liv.". 

Davi Kopenawa/Hutukara Yanomami association. Kopenawa arbetar med att stärka ursprungsfolkens rättigheter i Brasilien och med att bevara regnskogen med hjälp av ursprungsbefolkningens kunskaper.

Enligt motiveringen försvarar Kopenawa, "framgångsrikt ursprungsbefolkningens landområden i Amazonas mot exploatering". I motiveringen står också att han "därmed också skyddar vårt gemensamma världsarv".

Right livelihood-priset har delats ut i 40 år och brukar kallas "alternativa Nobelpriset". 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget