Granskning av partiernas redovisning av partibidrag avslutas

Efter Kalla faktas avslöjande om flera partiers upplägg för att komma runt lagen om insyn för partifinansiering har Kammarkollegiet granskat fem av åtta riksdagspartiers redovisning av sina intäkter. Nu avskriver Kammarkollegiet samtliga ärenden.

Nuvarande landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), här med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), föreslog som partisekreterare att en donation till partiet kunde spridas ut på flera riksdagskandidater.
Nuvarande landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), här med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), föreslog som partisekreterare att en donation till partiet kunde spridas ut på flera riksdagskandidater.Foto: Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

Strax innan höstens val kunde TV4:s Kalla fakta rapportera om att Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på olika sätt föreslagit sätt att kringgå lagen om insyn i finansiering av partier.

Kammarkollegiet inledde strax därefter flera tillsynsärenden och har bett partierna redogöra för sina rutiner kring redovisningen av intäkterna till partierna. 

– Det finns inga konkreta uppgifter i programmet om att något parti brutit mot bestämmelserna i insynslagen. Några sådana uppgifter har inte heller kommit fram efter vår tillsyn. Kammarkollegiet bedömer därför att det inte finns skäl att vidta ytterligare åtgärder, säger Gunnar Larsson, generaldirektör Kammarkollegiet i ett pressmeddelande.

Partiernas revisorer ska inte ha haft något att anmärka på när det gäller partiernas redovisning, menar Kammarkollegiet som nu avskriver ärendena för samtliga partier.

Ministrar inblandade

Lagen om insyn i finansiering av partier syftar till att allmänheten ska ha kännedom om hur partier och politiker finansierar sin verksamhet. Av partiernas redovisning ska det enligt lagen tydligt framgå vilka medel som har kommit in till verksamheten – och varifrån medlen kommer.

Om Kammarkollegiets utredning i stället hade visat att ett parti gjort en felaktig redovisning hade partiet fått betala en avgift.

Kristdemokraterna och tidigare partisekreteraren, numera landsbygdsministern, Peter Kullgren var en av de som uppmärksammades i Kalla faktas avslöjande. Så även nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer som gav tips på hur man kan donera till andra aktörer. Kullgren kommenterade programmet på sin Facebooksida:

”Han var väldigt angelägen om att förbli anonym och hade många frågor om möjligheterna kring att vara just anonym. Vi upplyste flertalet gånger om Kammarkollegiets regelverk och gällande lagar. Vi svarade på frågor och bad om att få återkomma”.

KD gick inte vidare med ärendet och tog inte emot några pengar.

Läs också

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00