Grafik: Partiernas opinionsutveckling under mandatperioden

Miljöpartiet och Liberalerna är parkerade under spärren. S drar ifrån M. Sverigedemokraterna får sin lägsta siffra under mandatperioden och Centerns trend är vikande. Grotta i alla opinionsförändringar med Altingets grafik.

Foto: Claudio Bresciani, Nils Petter Nilsson/TT
Johan Manell

Småpartierna

För Miljöpartiet och Liberalerna är SCB:s sista mätning inför valet dyster läsning. Båda partierna ligger, statistiskt säkerställt, under riksdagsspärren. För L går stödet uppåt, medan MP:s trend är vikande. Men för båda partierna är det krisläge. Senast Liberalerna var över spärren i en SCB-mätning var i november 2018. 

Om partierna vill ta fasta på något positivt så är det att Kristdemokraterna låg ännu sämre till i SCB:s majmätning inför valet 2018. Det återstår att se om MP:s språkrör och L:s nya partiledare kan föra sina partier över spärren. Spärrkampen kan också avgöra vilket regeringsalternativ som får majoritet.

S tydlig etta – SD tappar

Kampen om att bli största parti ser definitivt avgjord ut. Socialdemokraterna går starkt framåt i mätningen medan Moderaterna backar. Tendensen i valet 2018 var dessutom att S fick fler röster i valet än stödet i motsvarande SCB-mätning för fyra år sedan. Medan trenden för M var den motsatta.

För Sverigedemokraterna har opinionen gått åt fel håll. Partiet får bara 17,0 procent i mätningen. Det är det lägsta resultatet för partiet under mandatperioden. I maj 2019 var SD för första gången näst största parti och i november 2019 var partiet nära att knipa första platsen. Gapet mellan S och SD var då ynka 2,3 procentenheter. I dag är samma siffra 16,3 procentenheter.

Mellanskiktet

C, V och KD ligger alla på behörigt avstånd från riksdagsspärren. Men för Centerpartiet är tendensen oroande. Bara under det senaste året har partiet tappat 2,7 procentenheter. Vänsterpartiet backar förvisso också jämfört med novembermätningen. Men partiet ligger fortfarande i nivå med valresultatet från 2018 och bättre till än i SCB:s majmätning inför valet 2018.

För Kristdemokraterna har den senaste mandatperioden varit en opinionsmässig berg- och dalbana. Från att tidigare ha legat under riksdagsspärren i 11 raka  SCB-mätningar mellan 2013 och 2018 så sköt partiet i höjden våren 2019 och fick 12,6 procent. Sedan dess har partiet sakta men säkert backat. Men nu syns en liten uppgång igen. KD:s utgångsläge jämfört med för fyra år sedan är betydligt bättre.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00