M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt

Efter bottennoteringen för tre år sedan har Moderaterna vänt trenden och är nu det parti som lockar allra flest nya medlemmar. Samtidigt står Miljöpartiet för den största procentuella tillväxten och är inte längre minst av riksdagens partier.

MP:s medlemssiffror ökade mest procentuellt och Moderaternas mest i absoluta tal förra året.
MP:s medlemssiffror ökade mest procentuellt och Moderaternas mest i absoluta tal förra året.Foto: Henrik Montgomery, Jessica Gow/TT
Johan Manell

Riksdagspartierna har under många år tappat medlemmar. Men under valåret 2022 var trenden för de flesta partier den motsatta.

Flest nya medlemmar värvade Moderaterna (+6 881 stycken), medan Miljöpartiet stod för den största procentuella tillväxten (+47 procent).

– Jag är superglad såklart. Jag tror att det har med läget i politiken i stort att göra. Att man ser skillnaden på när vi sitter i regering och den regering som är nu som faktiskt måste förhandla med Sverigedemokraterna och hotar viktiga frågor, som klimat och miljö, säger partisekreteraren Katrin Wissing (MP) till Altinget.

 

I ett längre perspektiv är dock Vänsterpartiet den stora vinnaren. Sedan partiet nådde sin bottennotering 2009 med endast 8 504 medlemmar, minst av alla riksdagspartier, har det vällt in nya medlemmar. Medlemskåren har ökat med 370 procent.

I dag har Vänsterpartiet 31 427 medlemmar och närmar sig Sverigedemokraternas tredjeplats.

– Om man lägger ihop 2021 och 2022 är det den största ökningen vi har haft i modern tid. Det är en kombination av allt som hände kring marknadshyrorna, pensionen och sjukförsäkringen 2021 och valrörelsen 2022, säger partisekreteraren Aron Etzler (V) till Altinget.

För tre år sedan nådde både Socialdemokraterna och Moderaterna sina respektive partiers bottennotering. Men nu pekar medlemssiffrorna uppåt igen. Enligt Moderaterna var förra årets ökning den största sedan 1985.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.