Göteborg blir Unesco-stad

Göteborg har länge uppmärksammats för sitt arbete med litteratur, bland annat genom evenemanget Bokmässan. Nu väljs staden in i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur.

Foto: Pär Fredin/TT
Ditte Roslund

Göteborg väljs in i Unescos nätverk tack vare sitt rika litteraturliv med bland annat läsfrämjande projekt och internationella samarbeten. I motiveringen lyfts också Bokmässan, som är Nordens största kulturevenemang. 

– Göteborg har varit förebild i att inkludera många i arbetet genom åren och särskilt imponerande är insatserna för att öka skrivande och läsande bland göteborgare som inte har svenska som modersmål. Att Sverige får sin första litteraturstad är jätteroligt för Göteborg, men också för hela litteratur-Sverige, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Syftet med Unescos nätverk för kreativa städer är att stärka städernas kreativa samarbeten. Målet är också att uppnå de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030. I dag ingår 295 städer i det globala nätverket. Bland dem ingår två svenska städer: Östersund inom området gastronomi och Norrköping inom området musik. 

Nämnda personer

Amanda Lind

Riksdagsledamot (MP), ordförande i kulturutskottet, kulturpolitisk talesperson, talesperson för nationella minoriteter och mediefrågor
Psykolog (Umeå uni., 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00