Debatt

Gör inte om samma misstag som med Lilla hjärtat

Lilla hjärtats öde visade att barns rättigheter inte tas på allvar trots att möjligheter finns. Nu riskerar samma misstag att upprepas. Det skriver flera socionomer.

Barnrättsperspektivet måste stärkas, anser debattörerna.
Barnrättsperspektivet måste stärkas, anser debattörerna.Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Jenny Hagberg
Socionom och jur. kand 
Maria Hölerman
Socionom och debattör 
Christina Petersson
Socionom och leg. psykoterapeut 
Maria Romås
Socionom 
Marie Schnoor
Socionom 
Johanna Waldemarsson
Socionom 
Anna Wemfors
Socionom 
Jessica Widholm
Socionom 
Maria Åkesson
Socionom 


DN rapporterade nyligen om ett 2,5-årigt barn som har varit placerad sedan sin nionde levnadsdag och nu ska hem till sin biologiska familj, sedan en socialnämnd i Göteborg konstaterat att LVU-grunder inte längre föreligger. Socialnämnden förefaller ignorera den kritik som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gav Norrköpings kommun efter granskningen av Lilla hjärtats tragiska död. IVO menade då att nämnden borde ha övervägt en ansökan om flyttningsförbud när LVU-vården upphörde.

Brist på barnperspektiv

Flyttningsförbud syftar till att tillgodose barnets bästa när en separation från familjehemmet är skadlig för barnet. Grunden för flyttningsförbudet är att själva flyttningen är skadlig, hemförhållandena hos vårdnadshavaren kan i sig vara utan anmärkning.

Något flyttningsförbud tycks inte övervägas av socialnämnden i Göteborg. Enhetschefen uttalar att det är upp till vårdnadshavaren om barnet efter den planerade hemflytten ska ha kontakt med det tidigare familjehemmet, trots att socialnämnden har möjlighet att väcka talan om att barnet ska ha rätt till umgänge med familjehemsföräldrarna. Nämndens ordförande säger att ”socialtjänsten också företräder vårdnadshavarna”.

Det kan inte vara acceptabelt med en ordning där barns rättigheter tas tillvara på olika sätt beroende på var barnet bor.

Hur är det möjligt att de som faktiskt arbetar närmast barnet och som ansvarar för barnets situation uppvisar sådan brist på barnperspektiv? I kunskapsbasen för socionomer finns evidensbaserad anknytningsteori med 50 år på nacken. Ett barns anknytning formas av de omsorgspersoner som finns tillgängliga för barnet över tid och som erbjuder kontinuerligt skydd och stöd. Anknytning handlar inte om biologiska band.

Biologi är inte allt

Ett barn som sedan födseln bott i ett familjehem i 2,5 år har tveklöst sin anknytning till familjehemsföräldrarna. Det är kunskap som alla socionomer har. Att barnet har umgänge, eller kontakt med biologiska föräldrar är något annat än anknytning. Umgänget är viktigt och ska tillgodoses men barnets rätt till umgänge betyder inte att barnet måste flyttas till ursprungsfamiljen. Som jämförelse beaktas kontinuitetsprincipen i vårdnadstvister föräldrar emellan och för att flytta ett barn från boendeföräldern till umgängesföräldern krävs att det bedöms väsentligt bättre för barnet.

Socialtjänsten har en skyldighet att arbeta för att placerade barn ska kunna flytta hem till sina biologiska föräldrar. Denna skyldighet är inte undantagslös. Om barnet anses ha fått sin starkaste anknytning till familjehemmet kan nämnden ansöka om vårdnadsöverflyttning i tingsrätten. Detta regleras i föräldrabalken och bestämmelsen är ett avsteg från återföreningsprincipen. I dag finns ingen nedre gräns för en sådan ansökan, men enligt förarbeten har det angetts att barnet bör ha vistats i familjehemmet i flera år.

Lex Lilla hjärtat

En lagrådsremiss har lämnats av regeringen med förslag på lagändringar: Lex Lilla hjärtat. Det föreslås införas en skyldighet för socialnämnden att överväga vårdnadsöverflyttning när barnet har varit placerat i två år i stället för efter tre år som i dag. Man föreslår också att vid prövningen om vård enligt LVU ska upphöra särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud. Lagförslagen föreslås träda i kraft i juli 2022.

Även socialutskottet har tagit initiativ till en utredning i syfte att stärka barnrättsperspektivet för placerade barn och presenterade i dagarna sina slutsatser. Barnets bästa föreslås bli ett självständigt rekvisit vid bedömningen av om LVU ska upphöra eller inte. Den nu gällande LVU-lagstiftningen tar inte hänsyn till barnets anknytning i familjehemmet men i utredningen föreslås att även om de omständigheter som låg till grund för en placering har ändrats, till exempel om ett missbruk hos föräldrarna har upphört, ska tvångsvård kunna fortgå om det bedöms bäst utifrån barnets perspektiv.

Man konstaterar samtidigt att nuvarande lagstiftning redan gör det möjligt att beakta vad som bedöms vara bäst för barnet, särskilt genom bestämmelserna om flyttningsförbud och vårdnadsöverflyttning. Utredningen klargör att Europadomstolen ser på begreppet familj som ”de facto familj” vilket för barnet även kan innefatta familjehemsföräldrar.

Barnets bästa ska avgöra

Socialnämnden har alltså redan i dag verktyg för att ta tillvara barnets intresse att få behålla sina anknytningspersoner, rätten till sin de facto familj. Socialnämnden i det aktuella fallet förefaller inte använda dessa. Ser det ut så i hela landet? Svaret är nej. Den sorgliga sanningen är att kommuner använder den befintliga verktygslådan olika. Det beror på vilken handläggare barnet har, vilka chefer som bestämmer och vilka politiker som styr. Det kan inte vara acceptabelt med en ordning där barns rättigheter tas tillvara på olika sätt beroende på var barnet bor.

Utan att känna till alla omständigheter i fallet vet vi att barn enligt Barnkonventionen och Europakonventionen har rätt till sin familj, att barnets bästa ska vara avgörande vid frågor om vårdnad, boende och umgänge, att socialnämnden har en skyldighet att följa vården noga och att ett barn som bott hela sitt liv fram till 2,5 års ålder i ett familjehem har sin anknytning till familjehemsföräldrarna.

Lilla hjärtats öde visade att barns rättigheter inte tas på allvar trots att möjligheter finns. Socialtjänsten måste väl ha lärt sig något av det?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00