Debatt

Global Utmaning: Här är vårt öppna brev till klimatministern

Fortsätter politiken att agera kortsiktigt genom exempelvis fossila subventioner blir notan ännu dyrare och vi bäddar för en katastrof. Det skriver Catarina Rolfsdotter-Jansson, ordförande, Tove Ahlström VD och Eva Svedling, tillträdande VD Global Utmaning i ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Klimatförändringarna påverkar hela samhället och de naturliga ekosystemen. Värmeböljor medför allvarliga hälsorisker och har negativa effekter på livsmedelsproduktionen, transporter och energiproduktion, skriver debattörerna. 
Klimatförändringarna påverkar hela samhället och de naturliga ekosystemen. Värmeböljor medför allvarliga hälsorisker och har negativa effekter på livsmedelsproduktionen, transporter och energiproduktion, skriver debattörerna. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Tove Ahlström
Eva Svedling
Catarina Rolfsdotter-Jansson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi på den oberoende tankesmedjan Global Utmaning vill gratulera till ministerposten. Det ger oss, som arbetar med klimatfrågan varje dag, förhoppningar att en ung kompetent politiker med dokumenterat starkt engagemang för samhällsfrågor har åtagit sig denna för din och efter dig kommande generationers existens avgörande fråga. Alla har vi sett kraften i ungdomsrörelsen för klimatet och vad den åstadkommit.

Sista chansen för politikerna

Kommande mandatperiod kan vara politikens sista chans att vidta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser tillräckligt för att undvika enorma samhällskostnader. Tankesmedjan Global Utmaning uppmanade därför politiker redan före valet att ta initiativ till blocköverskridande klimatsamtal för att en krisplan ska kunna antas av riksdagen så fort som möjligt. Klimatet kan inte vänta

Alla har vi sett kraften i ungdomsrörelsen för klimatet och vad den åstadkommit.

Klimatförändringarna påverkar hela samhället och de naturliga ekosystemen. Värmeböljor medför allvarliga hälsorisker och har negativa effekter på livsmedelsproduktionen, transporter och energiproduktion. De ekonomiska förluster som orsakats av extremväder och klimatrelaterade händelser är redan enorma och de investeringar som görs i klimat- och miljöåtgärder obegripligt otillräckliga. Fortsätter politiken att agera kortsiktigt genom exempelvis fossila subventioner blir notan ännu dyrare och vi bäddar för en katastrof.

Senast i slutet av år 2023 ska din regering lägga fram en klimatpolitisk handlingsplan. Global Utmaning – som med Klimatagendan har bidragit med en analys av Sveriges klimatomställning och nu genomfört ett omfattande folkbildningsarbete för att skapa bred delaktighet i omställningen - hoppas att den klimatpolitiska handlingsplanen kommer att bygga på en brett parlamentariskt stöd och långsiktig enighet. Den måste innehålla konkreta åtgärder som får ner utsläppen.

Våra viktigaste områden

Vi har ansvar för att förvalta miljö och natur så att vi lämnar en värld i ekologisk balans till kommande generationer. Här är några områden vi ser som särskilt viktiga för omställningen:

  • Skogen. Avgörande för den biologiska mångfalden och livsviktig för människor, djur och växter. Skogen renar luft och motverkar klimatförändringar.
  • Jordbruket. Skapar jobb och mat men bidrar också till den biologiska mångfalden och är viktig i klimatarbetet. Hållbar matproduktion kommer att bli avgörande.
  • För att bekämpa fattigdom och för att rädda klimatet måste haven må bra. Haven är jordens lungor och skafferi. Vi måste ta hand om våra hav och inte förvandla dem till livlösa soptippar.
  • Cirkulär ekonomi och minskad konsumtion. Vi måste minska slöseriet med jordens resurser. Produkter ska vara tillverkade för att hålla. De ska kunna repareras och materialen de är tillverkade av ska enkelt gå att återvinna. En effektivare användning av material gör det möjligt att leva rika liv inom planetens gränser.

Global Utmaning erbjuder vår partipolitiskt oberoende kompetens inom klimat- och miljöområdet för att bistå i ditt arbete. Vi har cirka 100 seniora rådgivare och 10 Future Thinkers som är ideellt engagerade hos oss, varav många har spetskompetens inom klimat och omställning. Vi har en lång erfarenhet att vara bryggan mellan forskning och politik och har genom åren haft en mycket konstruktiv dialog med Regeringskansliet.

Vi tillsänder dig inom kort ett digitalt välkomstpaket som innehåller våra rapporter och utbildningar.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00