Glesbygden får statlig skatterabatt

BUDGETEN. Närmare 900 000 personer i glesbygdskommuner får en skattesänkning på cirka 1 650 kronor om året. Främst är det kommuner med mycket hög kommunalskatt, visar Altingets genomgång.

Foto: Centerpartiet
Mattias Croneborg

Centerpartiet har i budgetsamarbetet med regeringen och Liberalerna fått igenom en skattesänkning för personer som bor på glesbygden (så kallade stödområden). Det är den statliga inkomstskatten som sänks med ett fast belopp på 1 650 kronor om året. Centerledaren Annie Lööf ser skatterabatten som en kompensation för att invånare i dessa kommuner ofta har en betydligt högre kommunskatt än genomsnittet för landet.

 – Det handlar om att minska den klyftan, sade Annie Lööf på en pressträff där förslaget presenterades.

Idé från Almedalen

Tanken på reducerad statlig skatt för stödområden presenterades i somras i Almedalen. Det förslaget var beloppsmässigt dubbelt så stort som detta förslag. Men Lööf ser det ändå som en seger.

– Det är tydligt att Centern gör skillnad och att det kan gå snabbt att få igenom inkomstskattesänkningar, sade hon och nämnde också att när partiet presenterade förslaget i somras såg man det mer som en långsiktig satsning.

– Vi vill gärna se ytterligare skattesänkningar.

 

Kommuner vars invånare får lägre statlig skatt

 

 

Källa: SCB

Utöver skattesänkningen presenterade Lööf en rad andra åtgärder som ska komma i budgeten och alltså börjar gälla nästa år. En del av dessa är kända sedan tidigare, exempelvis mer pengar i presstöd till lokaljournalistik.

Kamp mot granbarkborren 

Andra åtgärder är pengar till förbättrad infrastruktur, bland annat vägunderhåll till enskilda vägar och lokala järnvägar. Det är också 30 miljoner till att bekämpa granbarkborren. Skadeinsekten är ett stort problem för många markägare.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00