Glädjeprognoser och felprioriteringar – oppositionen kritisk till budgeten

KRITIK. M tycker att regeringen slarvar bort högkonjunkturen. SD saknar förtroende för regerings prognosförmåga och arbetsgivare saknar strukturreformer. Men många fack välkomnar välfärdssatsningar. Läs om reaktioner på regeringens budget. 

Johan Manell

Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen har satsat för mycket pengar och felprioriterat under mandatperioden. Nu varnar hon för att det kan komma att märkas under nästa mandatperiod när konjunkturen vänder.

– Det är lätt att bli bländad i den starka solen, men är det något vi vet så är det att det kommer att gå ned, sade hon på en pressträff.

Dåligt rustade

Svantesson menar att regeringen borde ha utnyttjat högkonjunkturen bättre till att bygga skyddsvallar inför kommande mandatperiod. Hon menar att finansminister Magdalena Andersson vacklar i sitt förhållande till överskottsmålet. Det är en uppfattning som delas av Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

– Fram till nu har regeringen varit duktig på att göra glädjeprognoser. Mitt förtroende för regeringens prognosförmåga är begränsat, säger han till Altinget.

Elisabeth Svantesson menar att det är problematiskt att regeringen gjort fel i att bedriva en expanisv finanspolitik under högkonjunkturen. Och Oscar Sjöstedt menar att det blir en utmaning för den som ska basa över finansdepartementet nästa mandatperiod.

– Jag tror att det kommer att vara väldigt tufft och jobbigt att vara finansminister nästa mandatperiod. Vi kommer att gå in i en lågkonjunktur i ett läge där Riksbanken redan har använt hela sin arsenal. Det finns inget penningpolitiskt krut kvar att använda. Då faller hela den lotten på finansministern och finanspolitiken, säger han.

Ouppklarade samhällsproblem

Utöver att inte bygga upp skyddsvallar för lågkonjunkturen menar Elisabeth Svantesson att regeringen inte heller har tagit itu med viktiga samhällsproblem under mandatperioden. Som exempel nämner hon polisbrist, längre vårdköer och en växande klyfta på arbetsmarknaden mellan inrikes- och utrikesfödda.

– Jag skyller inte alla problem på regeringen men jag lägger ett stort ansvar på den att de inte har tagit tag i dem, säger hon.

Ökade migrationskostnader

Oscar Sjöstedt tycker att det är bra att regeringen skjuter till resurser till rättsväsendet och sjukvården. Men är samtidigt kritisk till att migrationskostnaderna ökar kraftigt. Och menar att det också visar att regeringen underskattat kostnaderna i höstbudgeten.

– Även om man har lagt om retoriken och pratar om att ansvar och ordning och reda i migrationspolitiken så visar det sig att de migrationsrelaterade utgifterna ligger kvar på väldigt höga nivåer. Det tycker jag är oroväckande för det tränger ute andra väsentliga satsningar, säger han.

Läs också: Ökade kostnader för migration

SD vill se alliansbudget

Allianspartierna kommer att lägga fram egna budgetar partivis och Sverigedemokraterna kommer också de att presentera ett eget budgetförslag. Det gör att regeringens budget kommer att gå igenom.

Men Oscar Sjöstedt uppmanar allianspartierna att tänka om och lägga ett gemensamt förslag. Det skulle SD i sådant fall stödja säger han. Samtidigt för han inga samtal om detta med alliansföreträdare men hoppas att alliansen ska nås av budskapet via media.

– Vi förhandlar ju inte med varandra för de vill inte det. Så jag får prata via dig och dina kollegor istället, säger han.

Dokumentation

Så reagerar aktörerna

Företagarna
– Regeringen måste uppmuntra, inte motarbeta företagande, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

– Det ekonomiska läget kan dock komma att försvagas och behovet av åtgärder och en näringspolitik som på allvar stärker Sverige företagsklimat är brådskande för den regeringen som kommer tillträda 2018. I viktiga branscher som byggbranschen ser vi redan nu eventuell avmattning. Detta, tillsammans med mindre optimistiska framtidsutsikter hos marknadsbedömare, inköpschefer och bankchefer, tyder på att konjunkturläget kan komma att försämras under året, menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Hyresgästföreningen

– Vårbudgeten släpps i en tid då allt fler prognoser pekar på en sjunkande byggtakt. Att regeringen inte lägger något konkret förslag för att möta upp den vacklande byggkonjunkturen kan inte ses som något annat än en missad möjlighet. Finansieringen är den mest avgörande komponenten i bostadsbyggandet. När marknaden viker men behovet kvarstår måste staten kliva in med förmånliga lån och garantier, säger Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen 

Almega

– Den utflyttning av produktion vi tidigare sett inom industrin ser vi nu i större utsträckning även inom tjänstesektorn. Vi behöver omgående reformer som gör att de företag som producerar avancerade tjänster hittar rätt medarbetare och har rätt förutsättningar för att stanna i Sverige. Sverige behöver enklare regler för kompetensinvandring och en blocköverskridande reform som sänker marginalskatterna, säger Andreas Åström, näringspolitisk expert på Almega. 

Unionen

– För många företag är kompetensbristen det främsta tillväxthindret. Att företagen inte hittar personal att anställa gör att Sverige tappar jobb och konkurrenskraft. Den globala konjunkturutvecklingen är gynnsam, men företagen kan inte dra nytta av den fullt ut, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Svenskt Näringsliv

– De kommande demografiska utmaningarna kräver en kombination av ansvarsfull finanspolitik och strukturella reformer som gör det mindre riskfullt att anställa människor långt från arbetsmarknaden, säger Bettina Kashefi chefsekonom på Svenskt Näringsliv

– Det är olyckligt att regeringen inte inser att företag och företagande är grunden för vår gemensamma välfärd. I stället för att stärka företag, företagande och jobbskapande fokuserar regeringen på valgodis, Bettina Kashefi.

Sveriges Byggindustrier

– Bostadsbyggandet är inte i nivå med befolkningsökningen. Oavsett om reformerna kallas investeringsstöd eller byggbonus är det åtgärder som andas viss desperation, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Sveriges Byggindustrier.

TCO

– Det vi saknar i den ekonomiska vårpropositionen är framförallt en antydan om hur regeringen vill säkra den långsiktiga kompetensutvecklingen. Hur ska människor mitt i arbetslivet kunna vidareutbilda sig, undrar Eva Nordmark, ordförande TCO.   

IF Metall

– Regeringen har vårdat svensk ekonomi väl, med starka finanser och vikande arbetslöshet. Det är glädjande och nödvändiga satsningar på vård och omsorg som presenteras i dag. För att livet ska fungera för svenska industriarbetare krävs en stark och pålitlig välfärd i hela landet, säger Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Transportföretagen

– Drivmedelsskatterna har höjts samtliga år under mandatperioden, ett bonus-malussystem för
fordonsskatten som ger extra hög skatt för bilar som är vanliga på landsbygden ska införas och
arbetet med att införa en kilometerskatt utöver drivmedelsskatterna för lastbilstransporter
fortsätter, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.


Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

Katarina Lundahl

Biträdande chef och politiskt sakkunnig Liberalernas samordningskansli
Civilekonom i nationalekonomi (Handelshögskolan i Stockholm)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00