Debatt

Ge farmaceuter möjlighet att genomföra vaccinationer

För att förenkla tillgången till vaccination menar vi att en naturlig utveckling framåt är att farmaceuter ges möjlighet att genomföra vaccinationerna i egen regi på landets apotek. Det skriver Louise Skalin, Apoteket.

På våra apotek talar vi över femtio olika språk, vilket kan stärka förståelsen och underlätta förtroendet, skriver debattören.
På våra apotek talar vi över femtio olika språk, vilket kan stärka förståelsen och underlätta förtroendet, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I takt med att pandemin börjar släppa sitt grepp blir det viktigt att trappa upp insatserna för att stå bättre rustade framöver. När vi diskuterar hälso- och sjukvården i Sverige behöver vi inkludera landets alla apotek. På apoteken finns legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i form av farmaceuter, både apotekare och receptarier, som bidrar alltmer till människors hälsa och en hållbar utveckling.

Parallellt med att vi ständigt utvecklar vårt grunduppdrag som apotek, att tillhandahålla läkemedel och ge anpassad rådgivning på nya innovativa sätt, utökar vi både fysiskt och online utbudet av hälsorelaterade tjänster.

Farmaceuter viktig pusselbit

Det är i dag enkelt att besöka ett apotek för att mäta sitt blodtryck. Att få hjälp att kontrollera sitt blodsocker och få råd hur man kan förebygga diabetes typ 2 är en allt vanligare tjänst på många apotek. Apotek är också numera en naturlig plats för är att vaccinera sig mot olika sjukdomar som TBE, pneumokocker, influensa och nu senast covid-19. Detta möjliggörs genom samarbeten med vårdgivare, i Apotekets fall med Doktor 24.

Under årets massvaccinering mot covid-19 har farmaceuter utgjort en viktig pusselbit i flera regioner. Farmaceuter har på flera orter jobbat extra på de stora vaccinationsplatserna med att iordningställa vaccinet i sprutorna.

Vaccination nästa naturliga steg

För att förenkla tillgången till vaccination ytterligare menar vi att en naturlig utveckling framåt är att farmaceuter ges möjlighet att genomföra vaccinationerna i egen regi på landets apotek. Detta görs redan i 36 andra länder, däribland i våra grannländer Danmark och Norge. Sveriges Apoteksförening har tagit fram en rapport om hur detta skulle kunna bli verklighet också i vårt land.

Att öka tillgången på vaccinatörer skulle förenkla ytterligare och kunna bidra till att öka vaccinationsgraden. 

Med tanke på hur lätt det är att titta in på sitt närmaste apotek, ser vi här en chans att nå ut brett i samhället. Att öka tillgången på vaccinatörer skulle förenkla ytterligare och även kunna bidra till att öka vaccinationsgraden. På våra apotek talar vi dessutom över femtio olika språk, vilket kan stärka förståelsen och underlätta förtroendet.

Återkommande vaccinationer kommer att bli ett centralt inslag i preventiv hälso- och sjukvård framöver. Vi föreslår att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram regelförändringar för att möjliggöra för farmaceuter att vidareutbilda sig i detta syfte.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00