Debatt

Ge bort trygghet och hälsa till medarbetarna i jul – inte alkohol

För de flesta av oss är julen något vi ser fram emot och längtar till. Arbetsgivare brukar uppmuntra medarbetare med julklappar. I år gör Byggföretagen gemensam sak med Vit jul och uppmanar alla arbetsgivare att skippa spriten i paketen till sina medarbetare. Det skriver Mona Örjes, Junis och Mats Åkerlind, Byggföretagen.

”Efter decembers personalfester och glöggmingel kommer en längre ledighet som kan innebära att en förälders alkoholkonsumtion går från hanterbar till okontrollerad.”
”Efter decembers personalfester och glöggmingel kommer en längre ledighet som kan innebära att en förälders alkoholkonsumtion går från hanterbar till okontrollerad.”Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Snart är julen här, högtiden då vi äntligen har möjlighet att umgås med barnen och andra personer som är viktiga i våra liv. Men alla barn i Sverige längtar inte till jullovet. När december närmar sig får de en klump i magen. Efter decembers personalfester och glöggmingel kommer en längre ledighet som kan innebära att en förälders alkoholkonsumtion går från hanterbar till okontrollerad, vilket ibland innebär fara för både barnet och föräldern.

Nolltolerans mot alkohol

Andra barn upplever inte lika stora problem, men många barn berättar att de känner oro och otrygghet redan efter att den vuxne druckit ett par glas. Mamma blir högljudd och känslosam, pappa blir tyst och farbrors kramar plötsligt känns konstiga.

Ungefär fyra till fem barn i varje skolklass far illa av att en förälder har riskfyllt drickande. Ett riskfyllt drickande kan skapa olika former av otrygghet, det kan handla om föräldrar som har ett dåligt beteende i hemmet, men i värsta fall kan det vara ett barn vars förälder går till arbetet och aldrig kommer hem. Vill vi undvika arbetsplatsolyckor måste därför byggbranschen ha nolltolerans mot alkohol och andra droger.

En dold sjukdom

Vår absoluta målsättning är att barn får hem hela och nyktra föräldrar och det tror vi är viktigt för fler branscher. Alkoholism är en dold sjukdom, det är inte alltid en arbetsgivare vet vem som har ett riskfyllt drickande. Enligt IQ ökar en liberal alkoholkultur på arbetsplatsen risken för alkoholmissbruk hos de anställda. Arbetsgivare vet ofta inte vem som har problem med alkoholen, och därför inte vad som händer eller vem som drabbas efter att julgåvorna har öppnats där hemma.

Vi vet att alkohol ofta ges i julklapp för att det är en gåva ”som passar alla”, fast det gör den verkligen inte.

Vi vet att alkohol ofta ges i julklapp för att det är en gåva ”som passar alla”, fast det gör den verkligen inte. I år uppmanar Byggföretagen tillsammans med Vit jul alla Sveriges arbetsgivare att inte ge alkohol i julklapp till sina anställda. Byggbranschen arbetar aktivt med att satsa på hälsa och säkerhet för våra anställda, vår målsättning är att ingen ska skadas på våra arbetsplatser, då kan vi inte med andra handen ge alkohol. Detta gäller förstås också många andra arbetsgivare.

Det finns bättre gåvor

Stegtävlingar och friskvårdstid är bra, men det finns fler perspektiv på hälsa. I år uppmanar vi till eftertanke och omtanke. Ingen vill ha en julgåva som kan skada en själv eller andra. Ingen arbetsgivare vill heller att den julklapp som våra anställda bär hem sedan kan göra ett barn olyckligt. Det finns bättre gåvor än alkohol.

Oavsett om du som arbetsgivare ger bort dyra julklappar eller bjuder på en hejdundrande julfest så är trygghet, värme och nyktra föräldrar julklappen som dina medarbetares barn kommer att uppskatta bäst.

Nämnda personer

Mona Örjes

Förbundsordförande Junis
Lärarexamen (Uppsala uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00