Debatt

Gd: Innovation är en förutsättning för svenskt välstånd

Okunskap om värdet av immateriella tillgångar och en missuppfattning om att det är krångligt att skaffa immaterialrättsligt skydd gör att många missar att försäkra stora tillgångar i företagen. Det skriver Patent- och registreringsverkets generaldirektör Peter Strömbäck.

Det första steget mot framtiden tas när en idé passerar genom dörren på Patent- och registreringsverket, skriver debattören.
Det första steget mot framtiden tas när en idé passerar genom dörren på Patent- och registreringsverket, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Strömbäck
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ett av Sveriges viktigaste landmärken firar 100 år. Ragnar Östbergs hus, kvarteret Uppfinnaren, på Valhallavägen 136. Alltifrån dagens globala succéer till gårdagens globala framgångsföretag har en gång tagit sina första, historiska, steg in i framtiden via Patent- och registreringsverket (PRV).

Innovationsnationen Sverige

Banbrytande innovationer som har gjorts i Sverige i hundra år och kommer fortsätta göras i minst hundra år till, om vi klarar av att fortsätta vara en innovationsnation. En nation som tar tillvara idéer som förbättrar världen och bygger välstånd i Sverige. Kullager, trepunktsbälte, mobiltelefoni och medicinteknik. Saker som används varje dag, som vi nästan tar för givet och som räddar liv. Bluetooth, bank-id och touchscreen. Utländska uppfinningar tänker du säkert, men icke. Alla dessa smarta funktioner som underlättar vår vardag är ”made in Sweden”.

I flera år har Sverige placerat sig på topp tre när FN-organet World Intellectual Property Organization (WIPO) rankar världens alla länder i sitt innovationsindex. Det baseras på allt från tillgång till bredband och storlek på forskningsbudgetar till mängden nya produkter från små och medelstora företag.

Att Sverige som land har en mycket hög innovationsförmåga och ligger i den absoluta världstoppen beror särskilt på att vi har en hög utbildningsnivå, väl utbyggd infrastruktur inom data och it, samt att det finns goda möjligheter till forskning och innovation. Men Sverige är inte lika starkt när det gäller lansering av nya, innovativa produkter och investeringar i start-up-bolag.

Mer kunskap behövs

Framför allt är det små och medelstora företag som behöver mer kunskap i att leda innovation för att kunna gå från en bra idé till att kommersialisera idén och erövra marknader. Att inte skaffa immaterialrättsligt skydd är lika oförnuftigt som att inte försäkra materiella tillgångar mot exempelvis stöld och brand.

Okunskap om värdet av immateriella tillgångar och en missuppfattning om att det är krångligt och dyrt att skaffa sig immaterialrättsligt skydd gör att många helt enkelt missar att försäkra de största tillgångarna i företagen.

Att inte skaffa immaterialrättsligt skydd är lika oförnuftigt som att inte försäkra materiella tillgångar mot exempelvis stöld och brand.

Det är därför PRV hjälper företagare och andra i innovationsvärlden att hantera sina immateriella tillgångar på bästa sätt, för att förbättra lönsamheten och tillväxten. Det har vi gjort i över 100 år och det tänker vi fortsätta göra framåt.

Bevis på nytänkande

Det första steget mot framtiden tas när en idé passerar genom dörren på PRV. En registrering och ett patent hos PRV är ett bevis på att det du har skapat är nytänkande. Det är något som aldrig skapats förr. Att söka i patentinformation globalt kan ge dig värdefull information för att söka möjligheter och minska risker i den fortsatta färden mot succé. Det är framtiden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00