Gällivare skrotar gatunamn med rasbiologisk koppling

Olof Bergqvistgatan i Gällivare är döpt efter en biskop med koppling till rasbiologiska institutet. Nu har kommunen gett gatan ett nytt namn efter en kvinnlig FN-ambassadör.

Biskop Olof Bergqvist avled 1940 och hade tydliga kopplingar till rasbiologiska institutet. Han förespråkade att samer och tornedalningar skulle segregeras. Han skrev också i ett herdabrev att ”lapparna” som ”stam” skulle dö ut om de fick för mycket undervisning.

Döps efter FN-pionjär

Det nya gatunamnet blir Agda Rössels gata efter Agda Rössel som växte upp i Gällivarebyn Kilvo. Hon gjorde sig känd som en människorättskämpe och blev FN:s första kvinnliga ambassadör år 1958, vilket då gav upphov till upprorsstämning på utrikesdepartementet.

Bakgrunden till namnutbytet är att en liknande diskussion har förts inom Karolinska institutet där flera av salarna var uppkallade efter personer som var verksamma inom rasbiologin. Även på KI har namnen bytts ut. Det var också en medborgare i Gällivare som uppmärksammade kommunen på problematiken med namnet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00